Sprawdzenie samochodu nowego

19 Wrz 2020, 18:03

Cześć

Może coś innego niż zwykle. Szukam jakieś firmy świadczącej usługę sprawdzenia pojazdu nowego.
Będę za jakiś czas takie pojazd odbierać taki pojazd z salonu, a nauczony, że i z takimi pojazdami może być nie zawsze wszystko w porządku chcę, żeby został zawczasu sprawdzony.

Znalazłem pare takich ofert w Internecie i szukam opinii co wybrać.
dragoth
Nowicjusz

Prawo jazdy: 25 07 2011
Auto: chwilowo brak

21 Wrz 2020, 13:17

Sprawdzenie takiego samochodu to raczej powinno ograniczyć się do powłoki lakierniczej bo to jest najczęstszy problem. Tu raczej nic innego nie ma sensu sprawdzać. Jedynie co to czy wyposażenie zgadza się dokładnie z tym które zamówiłeś ale to już można zrobić samemu :ok:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

22 Wrz 2020, 09:06

Można sprawdzić jeszcze, czy w komputerze nie ma błędów (różne cuda się zdarzają), czy silnik po nagrzaniu spokojnie chodzi, czy auto nie ściąga, nie biją koła (o ile zezwolą na przejażdżkę przed wydaniem?)... Możliwe są najprzeróżniejsze nieprawidłowości wynikające z procesu produkcyjnego tysięcy komponentów. U mnie np. w nowym aucie drzwi domykają się tylko po nieco mocniejszym trzaśnięciu (nie jest to Fiat ani Dacia) - po prostu w produkcji wystąpiło widocznie jakieś złe spasowanie zamka/karoserii. Mógłbym jechać do ASO, ale nie jest to jeszcze na tyle uciążliwe, by mi się chciało. Ktoś inny mógłby z tego zrobić awanturę/odmówić przyjęcia auta.
Ekhangel
Początkujący

22 Wrz 2020, 17:04

Ekhangel napisał(a):Można sprawdzić jeszcze, czy w komputerze nie ma błędów (różne cuda się zdarzają), czy silnik po nagrzaniu spokojnie chodzi, czy auto nie ściąga, nie biją koła (o ile zezwolą na przejażdżkę przed wydaniem?)... Możliwe są najprzeróżniejsze nieprawidłowości wynikające z procesu produkcyjnego tysięcy komponentów. U mnie np. w nowym aucie drzwi domykają się tylko po nieco mocniejszym trzaśnięciu (nie jest to Fiat ani Dacia) - po prostu w produkcji wystąpiło widocznie jakieś złe spasowanie zamka/karoserii. Mógłbym jechać do ASO, ale nie jest to jeszcze na tyle uciążliwe, by mi się chciało. Ktoś inny mógłby z tego zrobić awanturę/odmówić przyjęcia auta.

I tutaj w punkt. Tak mi się wydaje, ale pewnie podzielisz opinie, że odbierając pojazd robisz to bardziej emocjonalnie. Stąd ja szukam oferty kogoś kto to zrobi racjonalnie, nie jest to rzecz kosztująca "5 złoty"

Rokiko napisał(a):Sprawdzenie takiego samochodu to raczej powinno ograniczyć się do powłoki lakierniczej bo to jest najczęstszy problem. Tu raczej nic innego nie ma sensu sprawdzać. Jedynie co to czy wyposażenie zgadza się dokładnie z tym które zamówiłeś ale to już można zrobić samemu :ok:

W dużej mierze to jest głównym punkt sprawdzenia.
dragoth
Nowicjusz

Prawo jazdy: 25 07 2011
Auto: chwilowo brak

24 Wrz 2020, 09:08

Ja myślę że takiego sprawdzenia dokona każda osoba która zajmuje się sprawdzaniem aut używanych. Chodzi o to że Ty podchodzisz do tego emocjonalnie i możesz nie zauważyć pewnych rzeczy (tak jak napisałeś) ale taka osoba podejdzie do tego jak do zlecenia i tu emocje nie mają nic do rzeczy bo ona wykonuje swoją pracę.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...