Sprawdzenie stanu technicznego kupowanego samochodu

07 Sie 2007, 21:23

Witam.
Zamierzam kupić sobie nowe autko i powstaje w związku z tym problem. Chciałbym aby auto było w jak najlepszym stanie technicznym (oczywiste :) ) ale na sprawach mechaniczno-technicznych nie znam się kompletnie.

Pytanie jest więc takie, ile może kosztować ocena stanu technicznego auta w dobrym zakładzie? Zależy mi żeby mechanik powiedział w jakim stanie jest auto i ewentualnie co by trzeba wymienić. Zawsze może to być impuls do odrzucenia auta albo negocjacji cenowych :) .
Trzeba robić przegląd, czy da się to może zrobić taniej??

Zaznaczam, że odpada możliwość skorzystania z zaprzyjaźnionego mechanika ze względu na kupno na drugim krańcu Polski.
jokoo
Nowicjusz

21 Sie 2007, 13:49

Na stacji kontroli pojazdow NASTAPOL robia takie rzeczy, sprawdzaja kompleksowo stan techniczny auta przed zakupem,
stan zawieszenia, podwozia+kompresja silnika (czyli spr. cisnienia) kosztuje 120 zl.

Link do strony http://www.nastapol.com.pl/nastapol/index.php

Pozdrawiam :)
emka
Nowicjusz

11 Wrz 2007, 22:26

każda stacja djagnostyczna,lub kontroli pojazdów
cena?100-180pln
lordkoks

28 Wrz 2007, 17:16

Hej, wydaje mi się że w przypadku auta z komisu lub gdy są inne powody do podejrzliwości nie trzeba od razu robić pełnego przeglądu, wstępne oględziny często wystarczą. Ja za 50 zł sprawdziłam w stacji diagnostycznej volvo 460, które chciałam kupić. Okazało się, że m.in. maglownica do wymiany i dwa sworznie wahacza, przy cenach części do volvo to w ogóle nie miało sensu. Może łudziłam się że takie stare auto (15) da się doprowadzić do użytku, ale zaniedbanie dało się szybko ocenić. To było w Warszawie na stacji Mik-Auto na Człuchowskiej 76 /16 - wybrałam ją bo była blisko. Czasem nawet nie trzeba jechać na stację, Golf którego zabrałam z komisu na przejażdżkę po zgaśnięciu na środku ulicy już więcej nie odpalił. Ale jak ładnie był wypucowany...
Em
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

19 Kwi 2010, 16:28

Witam,

Pilnie szukam informacji gdzie mogę sprawdzić historię samochodu z Europy?
Ostatnio edytowany przez albertS, 20 Kwi 2010, 00:18, edytowano w sumie 1 raz
albertS
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

17 Sie 2011, 15:44

może na autodna?
motii
Nowicjusz

Auto: Mercedes 250
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus notuje świetne wyniki w Chinach
    Mimo pandemii koronawirusa, która uderzyła w sprzedaż samochodów na całym globie, Lexus notuje bardzo dobre wyniki na największym rynku motoryzacyjnym świata – w Chinach. W maju japońska marka osiągnęła ...
    Renault Type B - 120 lat modelu
    Sztywny dach nadawał samochodowi zaskakujący wygląd jak na dzisiejsze normy. Był prawie równie wysoki co długi. Nadwozie miało długość 1,9 metra (czyli o 50 cm mniej niż nowoczesne Renault Twizy) i imponującą wysokość ...

05 Wrz 2011, 11:43

motii
Nowicjusz

Auto: Mercedes 250

21 Wrz 2011, 20:04

Witam cię serdecznie.Dopiero od 2011r.proponuje takie usługi dla klienta indywidualnego,wcześniej od kilkunastu lat zajmowałem sie weryfikacją techniczną samochodów dla firm z południa Polski.Co miesiąc przeglądałem dla nich ok.100 samochodów zamawianych w Poznaniu,więc jeżeli chodzi o moje doświadczenie w motoryzacji to to cyfry mówią same za siebie.W przyszłości jak będziesz potrzebować pomocy przy kupnie auta szukaj mnie na google auto doradca poznań
Pozdrawiam Ryszard
ryszard999
Nowicjusz

Zdjęcia: 0

27 Wrz 2011, 09:30

Powiem wprost, nie ma reguły gdzie i z jakiego źródła kupujemy samochód. Nawet kupując u dealera używane auto, macie 80% ryzyka że auto było lakierowane czyli, po kolizyjne a dealer sprzedając wam samochód i tak się nie przyzna, powie że auto jest bezwypadkowe.
Kupnem a raczej pomocą przy za kupnie samochodów zajmuje się od ok.11 lat.
Karierę z motoryzacją zacząłem od pracy w autoryzowanych salonach, jednocześnie kupowałem samochody dla komisów z południa Polski będąc ich oczami w Poznaniu. Kupiłem, przejrzałem i zjeździłem do dnia dzisiejszego nie wiem ile aut ? krajowych, ale co miesiąc bywało ich ponad STO!!!.
Nadzorowałem między innymi floty samochodowe w firmach i wierzcie mi że w tej ilości było może z 20% samochodów nie lakierowanych.
Dlatego, po namowie moich znajomych zająłem się doradztwem oraz asystowaniem przy kupnie samochodu dla klienta indywidualnego. W Polsce takich Auto Doradców jest może dwóch do czterech, mowa oczywiście o Auto Doradcach z prawdziwego zdarzenia, nie posiadających cichych układów z Dealerami oraz właścicielami komisów.
Więc jeżeli chodzi o Poznań i okolice to nieważne gdzie wyszukacie swoje auto, Komis, Dealer czy Internet, ja zawsze godnie i uczciwie reprezentuje interesy kupującego.
Jadąc z klientem oglądać samochód , przyszły właściciel ma prawo wiedzieć wszystko o swoim wyszukanym samochodzie zanim podejmie ostateczną decyzje.

Pozdrawiam Ryszard
ryszard999
Nowicjusz

Zdjęcia: 0