[Samochód Osobowy] Sprawdzenie zbieżności kół

10 Gru 2013, 12:47

Witam,
Mam dość nie typową sprawę. Mam do zrobienia projekt na uczelnię dot. Sprawdzenia zbieżności kół w czasie rzeczywistym, tzn. Jedziemy sobie samochodem i w pewnym momencie komputer pokładowy lub dana kontrola zapala nam się i informuje o nieprawidłowościach w zbieżności.

Wiem dziwna, sprawa, nie ma czegoś takiego, potrzeba specjalistycznego sprzętu, najlepiej stacja diagnostyczna itd lecz tutaj nie chodzi o istniejące rozwiązanie tylko o kreatywność. Heh może padną tutaj jakieś pomysły, które ktoś opatentuje i będzie bogaty :D nie no żarty na bok :)

Hmm czyli to by musiało być tak, żeby urządzenie do pomiaru zbieżności wbudować w samochód :)
Myślałem też nad czujnikami żyroskopowymi lecz z której strony to ugryźć ?

Może ktoś ma jakiś oryginalny pomysł ? :)

Zapraszam do dyskusji :D
mAsHER
Nowicjusz

Auto: Opel Astra J
Silnik: 1.4 140KM - A14NET
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

13 Gru 2013, 01:02

Temat ciekawy :)

Może każde koło powinno być wyposażone w np. min. cztery czujniki które sprawdzają kąty koła w oparciu o tarczę hamulcową mierząc odległość między tarczą a czujnikiem i porównując z prawidłowymi wartościami.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

15 Gru 2013, 23:47

Kacper napisał(a):cztery czujniki które sprawdzają kąty koła w oparciu o tarczę hamulcową mierząc odległość między tarczą a czujnikiem i porównując z prawidłowymi wartościami.
kąt tarczy zmienia się tak samo jak kąt koła, zbieżność zmienia się między innymi podczas skrętu, tak samo jak i pochylenie koła może ulegać zmianie (zależnie od kąta wyprzedzenia zwrotnicy, czy ruchu wahaczy)

wszytko zależy od rodzaju zawieszenia i rodzaju układu kierowniczego, o ile kąt pochylenia nie jest wielkim problemem to zbieżność może być i to dużym, zwłaszcza że wartości zbieżności zawsze są w dość dużym przedziale
ogólnie podczas jazdy nie widzę możliwości takich pomiarów, jednak na postoju już prędzej, tylko kwestia ustalenia w pojeździe kilku punktów niezmiennych (czyli tak na prawde podłużnice/rama) i w odpowiednim ustawieniu kierownicy/kół komputer mógłby wykonywać przybliżony pomiar odległości
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

10 Sty 2014, 09:55

ale po co ją sprawdzac?
raz ustawiona bedzie ok, chyba ze w miedzyczasie bedzie jakis poważny dzwon
piotrauto
Stały forumowicz

10 Sty 2014, 10:15

tak tak :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    BMW X2 Edition GoldPlay - ekskluzywne i sportowe
    Nowa edycja specjalna kompaktowego Sports Activity Coupé łączy wyraźnie dynamiczny wygląd z ekstrawertycznymi akcentami zewnętrznymi i wnętrzem zaprojektowanym z myślą o maksymalnej radości z jazdy. Od marca 2022 r. ...