Sprawdzony Passat B6 140KM (2008) - czy warto?

24 Lut 2020, 22:49

Witam mam pytanie odnoście wyżej wymienionego silnika 140KM. Mam możliwość kupna Passata od znajomego. Samochód z polskiego salonu, od nowości w jednych rękach, z przebiegiem 210 tyś. Nie mam pojęcia czy bać się tego silnika kupując od osoby, która dbała o to auto.
adamz
Nowicjusz

Auto: Renault Megane I

25 Lut 2020, 10:00

adamz napisał(a):Nie mam pojęcia czy bać się tego silnika kupując od osoby, która dbała o to auto.
Jak masz sprawdzone auto o które ktoś dbał to chyba jest najlepsza opcja zakupu. Na pewno wiesz czy miał jakieś problemy z silnikiem tego chyba nie będzie ukrywał przed znajomym :)
Dodatkowo masz tu auto od pierwszego właściciela, takie samochody ciężko znaleźć na rynku.

Ogólnie silniki 2.0 TDi PD z pompowtryskami z początku produkcji tego modelu były problematyczne i sporo rzeczy mogło się w nich popsuć jak np. zatarcie turbosprężarki, problemy dwumasowego koła zamachowego, pompy paliwa, uszkodzenia głowicy, a nawet zatarcia napędu pompy oleju w wyniku wyszczerbienia się zębów koła znajdującego się przy wale korbowym.

Bezpieczniejszą opcją jest 2.0 TDI CR commonrail choć też nie są pozbawione wszystkich problemów.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

25 Lut 2020, 10:47

Dziękuję za konkretną informację, muszę się właśnie dowiedzieć jaki to dokładnie typ silnika bo narazie dostałem tylko wiadomość, że będzie to auto na sprzedaż.
adamz
Nowicjusz

Auto: Renault Megane I

25 Lut 2020, 20:31

Jak to jest CR a jest spore prawdopodobieństwo to brać można bez problemu, jak PD to zależy, co było robione itd.
Więc może najpierw sprawdź kod silnika.
Bartolekk
Aktywny

Prawo jazdy: 15 10 2000
Przebieg/rok: 24tys. km
Auto: Fiat Bravo sport
Silnik: Tjet 150
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

25 Lut 2020, 20:55

adamz napisał(a):Witam mam pytanie odnoście wyżej wymienionego silnika 140KM. Mam możliwość kupna Passata od znajomego. Samochód z polskiego salonu, od nowości w jednych rękach, z przebiegiem 210 tyś. Nie mam pojęcia czy bać się tego silnika kupując od osoby, która dbała o to auto

Wszystko zalezy jak dbala, skoro w 1 rekach to niech Ci pokaze faktury za serwis, co ile byl zmieniany olej, czy byl wymieniany chociaz raz naped pompy oleju
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Odśnieżarka? Zachowaj bezpieczny odstęp!
    Niskie temperatury i opady śniegu powodują, że na ulicach często pojawiają się odśnieżarki i posypywarki. Chociaż nie są pojazdami uprzywilejowanymi, zachowanie pewnych środków ostrożności przez innych uczestników ...