Sprinter 316 CDI 2004r Przy naprawie sprzęgła, padł silnik

08 Wrz 2012, 20:33

Witam. Szukam pomocy juz na kilku forach, mam nadzieje że mi pomożecie.
Mam nietypowy problem. Pare dni temu oddałem Sprintera 316 2,7 CDI do mechanika. PRzebieg auta to około 380tys km. Usterką było niewłaściwie działające sprzęgło (czasami działało dobrze a czasami zapadało sie do podłogi) Mechanik wymienił tarcze i docisk. Koła dwumasowego i łożyska nie wymienił. Po złożeniu wszystkiego do kupy i odpowietrzeniu układu, problem znikł ale na 5 min. Stwierdzono, że uszkodzona jest pompka pod pedałem sprzęgła. Została wymieniona lecz problem nie zniknął. Mechanik ponownie dostał sie do sprzęgła wymienił łożysko. Złożył całość, odpowietrzył. Podobno wszystko działało poprawnie (przy tym mnie nie było) zrobiona była jazda próbna i auto zostawione na odpalonym silniku. Mechanik twierdzi ze chodził tak przez jakieś 40min i potem auto zgasło z hukiem. PRzyjechałem do niego i przy mnie zdejmowali miske olejową (trudno było ja wyciągnąć a mi sie spieszyło) przez uchylona miske widać było pęknięcie na wale korbowym. CZy coś wiecej jest uszkodzone narazie nie wiem. Czy możliwe jes żeby tak sam od siebie pękł? czy raczej z powodu złego złożenia w całośc? Proszę o pomoc i szybkie odpowiedzi.
tomasb91
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 03 1991
Auto: Mercedes Sprinter 316 2,7 CDI

09 Wrz 2012, 07:57

silnik z pękniętym wałem potrafi chodzić bez żadnych objawów
czy silnik był odpalany samostartem ?
czy ten silnik chodził 40 minut na wolnych obrotach ?
andrzej_124
Stały forumowicz

09 Wrz 2012, 09:20

Silnik odpalony był norlamnie.
40min chodzil na wolnych obrotach
tomasb91
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 03 1991
Auto: Mercedes Sprinter 316 2,7 CDI
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Testy czterech Audi R18 e-tron quattro
    Audi przeprowadzi testy czterech Audi R18 e-tron. Są one bezpośrednio związane z przygotowaniem do dwudziestoczterogodzinnego wyścigu w Le Mans. Obok wytypowanych do wyścigu pojazdów z numerami startowymi 1, 2 i 3, ...
    Pierwszy poślizg – trudne doświadczenie kierowcy
    Pierwszy poślizg w życiu to dla każdego kierowcy bardzo trudne doświadczenie, a opanowanie takiego poślizgu w warunkach drogowych bez odpowiedniego przeszkolenia jest prawie niemożliwe. Co robić, aby uniknąć sytuacji, gdy ...