24 Sie 2013, 21:34
Witam. Jestem nowy więc mogę popełniać błędy, z góry przepraszam. Problem dotyczy koła dwumasowego w mercedesie sprinterze 416 cdi silnik 2.7 cdi 156 KM przebieg nieznany. Otóż kupiłem owe auto rok temu w szwajcari i przyjechałem nim na kołach. Po pół roku użytkowania urwał się ząb z koła dwumasowego ten do odczytywania położenia wału przez czujnik. niewiadomo dlaczego nagle podczas normalnej jazdy odpadł jeden ząbek i auto zgasło. Po wyjęciu skrzyni doszedłem do wniosku że wymienię cały zestaw sprzęgła. Kupiłem więc zestaw luka cały kompletny. Po złożeniu auto odpaliło i pracowało jak zegarek do czasu. Po przejechaniu 1000 km rozwaliło koło dwumasowe tzn. urwało koło do okoła śrub mocujących koło do wału. Uznałem że wina dwumasy. Oddałem je na gwarancje i kupiłem drugi taki sam zestaw. Wszystko tak jak poprzednio. Wszystko było ok przez 1000 km. Oczywiście luk odmuwił gwarancji twierdząc że koło było dokręcone nie taką siło jaka powinna być użyta. Oczywista ściema. Proszę o pomoc co może być przyczyną takich rzeczy. Trzecia dwumasa to już przesada.