Sprowadzanie aut

13 Maj 2012, 09:43

Nie wiem czy to dobry dział, ale zamierzam zająć się sprowadzaniem samochodów i motocykli z zagranicy i mam pytanie czy jeśli będę sprzedawał tu te pojazdy to muszę je jakoś najpierw zarejestrować na siebie czy ta osoba której będę sprzedawał to tylko musi zrobić?
19mateo90
Nowicjusz

Auto: Renault megane 1.4

13 Maj 2012, 12:40

Mozliwości jest kilka możesz bez rejestracji auta na siebie sprzedać na tzw. umowe na niemca. Czyli na umowie z Niemcem będzie widniał następny właściciel z Polski albo możesz auto zarejestrować na siebie i potem dalej je odsprzedać. Przez handlarzy bardziej praktykowane jest to pierwsze ponieważ druga opcja wiąże się z dodatkowymi kosztami i dłuższym czasem realizacji przed sprzedażą. Z jakiego kraju chcesz sprowadzać pojazdy? Masz już kogoś za granicą kto Ci będzie pomagał? Chcesz sprowadzać auta powypadkowe/po kolizyjne czy też tzw. igiełki?
spandau
Początkujący

Miejscowość: Berlin
Prawo jazdy: 14 09 2007
Auto: BMW e46
Silnik: 330Ci
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

13 Maj 2012, 16:11

Myślę o Niemczech i pojazdy będą po kolizjach ale jeszcze nikogo nie mam do pomocy, a w tym pierwszym przypadku umów to jak by ta umowa miała wyglądać?
19mateo90
Nowicjusz

13 Maj 2012, 16:37

Chętnie bym Ci pomógł i doradził ale mam już dosyć ludzi którzy robią z Polski złomowisko i sprowadzają szrot który lekko picują i sprzedają jako "igiełkę" Mieszkam w Berlinie i widzę z czym lawety jeżdżą do Polski. Ale że to nie daje ludziom do myślenia, że auto sprowadzone z Niemiec jest tańsze niż w samych Niemczech... Masakra... Sorry kolego ale nie.
spandau
Początkujący

13 Maj 2012, 21:15

A jak inaczej na tym zarobić jeśli by kupować auta w bardzo dobrym stanie to by było nie opłacalne
19mateo90
Nowicjusz

13 Maj 2012, 22:42

Czyli najlepiej robić w ch**a innych ludzi. Jeżeli wpadniesz na pomysł żeby sprzedawać psi kał i nikt nie będzie chciał kupić to dalej będziesz na upartego chciał w pracować w tym interesie? Jest wiele osób które sprowadzają z DE auta i bardzo im się to opłaca i sprzedają je drożej niż średnia cena rynkowa w PL a sprowadzają auta bezwypadkowe i pewne? Jak to robią? Sprowadzają auta na zamówienie a ich klientami są ludzie świadomi, że w DE auta nie są takie tanie jak w PL ale dzięki temu mają pewne, zadbane i serwisowane auto. Ale lepiej pomyśleć w drugą stronę, żeby zarabiać na czyjejś naiwności. Tylko mi nie pisz, że informowałbyś swoich klientów, że Twoje auta mają powypadkową przeszłość bo Ci w to nie uwierzę...

Polecam ten artykuł:
http://tylik.motogrono.pl/tu-kupisz-dobre-auto/
spandau
Początkujący