Sprowadzanie auta z Niemiec pytanie techniczne

17 Lip 2013, 01:39

Witam, dzięki firmie i kontaktom mojego niemieckiego wspólnika mam dostęp do bardzo tanich aut - mogę skupować je bezposrednio od własciciela, najczesciej osoby prywatnej z kręgu kontaktów moich i wspólnika. Sam jestem zameldowany w berlinie, jestem tu 10 dni w miesiacu, plynnie mowie po niemiecku.
Czy racjonalnym pomysłem jest kupowanie auta w niemczech, przerejestrowanie go na siebie i jezdzenie nim do momentu sprzedazy w polsce do zarejestrowania na podstawie umowy kupna sprzedazy ? czy jest to legalne w kwestii podatkowej? w koncu nie widze w tym miejsca, gdzie moglbym oplacic jakis podatek.
Jeżeli powyzsze pytanie jest totalnie bez sensu, z błachego powodu, ktorego nie znam, bo dopiero wdrażam się w temat to chcialem zapytac czy dzialalnosc gosp jaka tu prowadze moze mi w czyms pomoc?
Pozdrawiam i dziekuje za konkretne odp.
pkas
Obserwowany

Auto: VW

17 Lip 2013, 12:03

Witaj na forum. Podatek płacisz w chwili kiedy kupujesz samochód, w świetle polskiego prawa od wzbogacenia się,wszelkie formalności załatwiasz w Starostwie Powiatowym w Wydziale Komunikacji oraz w US. Podaj może dokładnie o jaki model samochodu chodzi i dopiero wtedy będzie można napisac cos więcej.
Rolcar
Początkujący

Auto: Ford Focus II
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

17 Lip 2013, 13:44

Golf 3 , 1994, 140k km, 1,8 benzyna blachy pierwsza klasa , w srodku full opcja, od znajomej starszej kobiety ktora wszystko robila w serwisie i dbala o niego jak o dziecko, a teraz kupila sobie Golfa 4, mam za niego zaplacic 300 euro i mam 2 wyjscia: zarejestrowac go na siebie i jezdzic po polsce na niemieckich blachach albo zarejestrowac go na siebie i sprzedac w polsce bo takie golfy chodza po 5-7k zł , lub ewentualnie przerejstrowac go, wziasc na siebie formalnosci i oplaty i sprzedac na polskich blachach - dlatego tez pytam bo mam dostep do jeszcze kilku takich samochodow i zastanawiam sie co z tym faktem zrobic:)
Pozdrawiam
pkas
Obserwowany

Auto: VW