REKLAMA
Witam,
Przeczytałem kilka tematów o sprowadzaniu aut z Niemiec i dowiedziałem się, że niezbyt jest to już opłacalne. Postanowiłem napisać jeszcze raz, gdyż tamte tematy są z przed lat, a wiele rzeczy mogło się pozmieniać w tym czasie.
Mianowicie pracuję w wakacje i postanowiłem za zarobione pieniądze zakupić auto służące do KJS.
Po przemyśleniach stwierdziłem, że lepszym pomysłem byłoby kupienie lawety i dorabianie na handlu sprowadzanych aut. Chciałbym poznać Waszą opinię w tym temacie.
Mam w planach zakup auta z ojcem na spółkę, jakiegoś sprintera lub LTka, tak żeby nie trzeba było kupować VIATOLLA. Od pażdziernika idę na studia i chciałbym mieć trochę forsy na własne wydatki. Czy sprowadzanie aut z Niemiec jest opłacalne? Pracując w wakacje na autostradzie zauważyłem, że tego z zachodu idzie pełno. Jakie pieniądze można zarobić na tańszych samochodach ? Podejrzewam, że 1.5 - 3 k to na pewno. W naszych planach byłoby sprowadzanie aut niedrogich na początek i raczej byłby by to samochody nie uszkodzone wizualnie. Moi rodzice mają sklep z częściami i warsztat, więc tym samym trochę siedzą w tej branży. Ponadto wchodzi przepis, że paliwo będzie można odliczać tylko od samochodów z jedym rzędem siedzeń, więc to byłaby kolejna zaleta takiego rozwiązania. Od wszystkich naszych samochodów firmowych nie można odliczać paliwa. Największą zagadką są miejsca, z których można by było pozyskiwać takie auta, chociaż znajomości mogą tu dużo pomóc.
Jak to wygląda z Waszej perspektywy? Sprowadzając jedną furę w miesiącu gwarantowałoby zysk na pewno w granicach 1.5k, więc kilka wypadów, odliczenie paliwa i laweta zwróciłaby się w miarę szybko.
Znam kilku mechaników, którzy jeżdżą i naprawiają w Polsce rozbite auta, więc musi im się to opłacać, ale czy opłaca się sprzedawanie sprowadzanych, niebitych aut w Polsce ? Im może się to opłacać bo sprzedają rozbite samochody, jako nigdy nie bite..
Pomińmy fakt, że może w niedalekiej przyszłości będzie można inwestować w droższe auta (wówczas i zysk będzie o wiele większy). Moim zdaniem na polskim rynku ciężko znaleźć auto w dobrym stanie, a tamte niewątpliwie takie będą. Ponadto lekkie wizualne poprawki, zmiany mogą przyciągnąć klienta.
Dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam
volbar