Sprowadzenie Audi A3 2.0T quattro a inflacja

08 Gru 2021, 10:17

Cześć. Myślę nad sprowadzeniem Audi A3 2.0T quattro ze stanów po rozsądnej szkodzie do własnego użytku. Myślałem, żeby zająć się tym w połowie 2022 roku, kiedy finansowo lepiej bym wyglądał, ale z drugiej strony inflacja rośnie i zastanawiam się czy jest sens czekać te pół roku, czy pieniądze, które odkładam na koncie nie zostaną wciągnięte przez inflację i czy wartość dolara nie podskoczy zbyt mocno. Jak myślicie, najbliższe pół roku to jeszcze bezpieczny okres, czy powinienem zająć się tematem już teraz?
pazday
Początkujący

08 Gru 2021, 12:41

Ja bym kupił juz teraz lub odpuścił na dość długi czas, sam widzisz co się teraz dzieje, idzie to w złą stronę zamiast się naprawiać
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

08 Gru 2021, 13:00

Ja również myślę, że nie ma co czekać tylko już trzeba szukać. Przyszłość masz niepewną więc raczej nie stracisz na tym jak zrobisz to wcześniej.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

08 Gru 2021, 13:21

A jakie macie zdanie na temat importu uszkodzonych aut z USA tak w ogóle? Mówię tu oczywiście o rozsądnych szkodach, jak rozbity przód. Słyszałem, że opłacalne. Niby auto traci na wartości przy późniejszej odsprzedaży, ale z drugiej strony też taniej je kupuję. Poza tym lepiej wyposażone i teoretycznie paradoksalnie w lepszym stanie :P
pazday
Początkujący

08 Gru 2021, 13:34

Ja uważam, że ściąganie samochodów typowo amerykańskich to fajna sprawa. Jak bym miał kupić takie
pazday napisał(a):Audi A3 2.0T quattro ze stanów
to grubo bym się zastanawiał i nie wiem czy bym się zdecydował bo to typowy Europejczyk nawet jak by był za niższą cenę.

Przy niewielkich uszkodzeniach ciężko będzie też go kupić w dobrej cenie w USA. Musisz sobie wszystko dobrze policzyć i zobaczyć ile taniej Ci wyjdzie sprowadzenie na gotowo takiego samochodu w stosunku do takiego samego egzemplarza z EU.

Każdy ma inne podejście :)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

08 Gru 2021, 13:49

Znaczy akurat Audi A3 z silnikiem 2.0 był produkowany tylko w USA, w Europie go nie ma. Jeśli chodzi o ceny... natknąłem się na kanał na youtube, gdzie koleś sam naprawiał uszkodzone A3. Wciągnąłem się głębiej, poczytałem komentarze, okazało się, że gościu sam sprowadza Auta z USA na zamówienie i sam je naprawia.

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Wydaje się ogarnięty :P I co ważne z tego co widzę to robi głównie Audi (2.0T ze stanów i S3).

Cenowo za taką A3 2.0T quattro 223KM przedlift z uszkodzonym przodem, przy obecnym kursie dolara, to import + naprawa + przygotowanie auta do warunków Europejskich to koszt 55-65 tys zł. Jak dla mnie spoko cena.
pazday
Początkujący

08 Gru 2021, 15:25

pazday napisał(a):akurat Audi A3 z silnikiem 2.0 był produkowany tylko w USA, w Europie go nie ma. Jeśli chodzi o ceny... natknąłem się na kanał na youtube, gdzie koleś sam naprawiał uszkodzone A3. Wciągnąłem się głębiej, poczytałem komentarze, okazało się, że gościu sam sprowadza Auta z USA na zamówienie i sam je naprawia.

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

... nnel=Rafit
Wydaje się ogarnięty :P I co ważne z tego co widzę to robi głównie Audi (2.0T ze stanów i S3).

Cenowo za taką A3 2.0T quattro 223KM przedlift z uszkodzonym przodem, przy obecnym kursie dolara, to import + naprawa + przygotowanie auta do warunków Europejskich to koszt 55-65 tys zł. Jak dla mnie spoko cena

Moja rada jest taka, najpierw znajdź zaufanego pośrednika, spotkaj się z nim niech Ci wyjaśni "detale" od wylicytowania, przez prowizje, transport do EU oraz papiery tak żeby się nie okazało że do PL przyjechał papierowy złom.
Potem typujesz auta i ich pilnujesz. Jak teraz zaczniesz i coś Ci się uda wylicytować to może do lipca 2022r będziesz jeździł.
Ogólnie kierunek jak najbardziej ok.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

09 Gru 2021, 10:40

A z ciekawości. Nie wiecie czy kredyt samochodowy na auto importowane z USA i uszkodzone jest możliwy?
pazday
Początkujący

12 Gru 2021, 20:29

Gotówkowy na dowolny cel zapewne nie ma z tym problemu

Słyszałem że teraz to b. ciężko coś kupić w dobrej cenie w USA bo nawet amerykanie sie rzucili na copart i licytują bo na rynku nie ma samochodów, coś co jest lekko uszkodzone to niestety sięga wysokich cen. a znalezienie takiego auta w którym jest naprawa tylko w stylu odkręć uszkodzone i przykręć dobre to jak wygrana na loterii.
toyman40
Stały forumowicz

14 Gru 2021, 19:18

Z kredytem raczej bez problemu. Jeśli chodzi o dostępność aut - jest tego masa, trzeba tylko próbować i się nie napalać na 1 konkretny egzemplarz bo łatwo przepłacić.
Skonsultuj parę egzemplarzy z własnym zaufanym blacharzem/lakiernikiem i spróbuj. Jest masa DOBRYCH FIRM, które zajmują się pośrednictwem, na pewno nie ufałbym nowicjuszom w tym temacie. Napisz do kilku firm o wyceny konkretnego egzemplarza przy konkretnej kwocie licytacji i tyle. Jeden mail do 5 firm i wiesz na czym stoisz.
Ja osobiście polecam, ściągam 1-2 samochody rocznie, na szczęście do tej pory nie mam żadnych przykrych wspomnień.
miguslaw
Nowicjusz