Sprowadzenie auta z Niemiec do Polski bez przeglądu...

06 Paź 2015, 18:00

Witam mam pytanie i proszę wszystkich o poradę i tylko konkretne wypowiedzi. Jako, że mieszkam w Niemczech i nie mam czasu jechać do Polski chciałem zarejestrować auto bez ruszania go. Czyli opłaty załatwić bez auta. Akcyza opłacona, recykling tak samo, ale problem napotkałem na przeglądzie. Nikt nie chce się podpisać na "zerówce", bez auta, czyli nielegalnie. W Urzędzie Celnym AKC-u zostało wypełnione przez agencję celną i zostało im powiedziane, że auto przyjechało na lawecie. Nikt o nic nie pytał. No ale teraz wyszło tak, że muszę się udać do Polski tym autem zrobić przegląd. Niemiecki TUV wygasł ostatniego września tego roku. Zaplanowałem zrobić to tak... Wykupie żółte tablice wyjazdowe, pojadę na granicę, zrobię przegląd i wrócę do Niemiec, a dokumenty dalej odeślę pocztą do siebie żeby mi auto zarejestrowali ubezpieczyli, bo tylko tyle wtedy zostanie. Dzwoniąc na stację kontroli pojazdów w Zgorzelcu dostałem informację, że mogę przyjechać na żółtych tablicach, a Pan przeprowadzający badanie nie wpisze numerów czasowych... Czyli tak jakby auto przyjechało na lawecie i to mi pasuje. Ale doczytałem się, że od 1 kwietnia tego roku żółte tablice nie pokrywają przeglądu i pytanie co teraz...? Czy to prawda? Jeżeli auto nie ma przeglądu, a kupię te tablice to będę jechał bez ważnego przeglądu i w razie kontroli będę miał problemy? Jakie są możliwe kary z tego tytułu. Po drugie. Jeżeli uda mi się dojechać do Zgorzelca i zrobić przegląd będę mógł bez problemu na tych tablicach wjechać z powrotem do Niemiec? Chodzi aby o odstawienie auta do czasu przysłania normalnych polskich tablic. Kolejne. Jeżeli auto na przeglądzie będzie uznane jako że przyjechało na lawecie, to gdzie taki wpis o wykonanym badaniu technicznym będzie zamieszczony? Proszę o odpowiedzi ponieważ w przyszłym tygodniu się wybieram właśnie na ten przegląd i nie wiem co robić... Proszę o sprawdzone odpowiedzi najlepiej osób, które coś wiedzą na ten temat. Pozdrawiam i z góry dziękuje!
SylvesterM
Obserwowany

Prawo jazdy: 31 12 2012
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Audi A4 B5
Silnik: 1.9 TDI 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

07 Paź 2015, 11:39

SylvesterM napisał(a):Wykupie żółte tablice wyjazdowe, pojadę na granicę, zrobię przegląd i wrócę do Niemiec,

Nie wykupisz - musisz mieć ważny TUV ( czyli niemiecki przegląd min 6 miesięcy)
Jedyne wyjście wieź auto do Polski na lawecie albo zrobić tu przegląd koszt około 100eur i wtedy jechać autem do Polski.
Tak jest jak się kupuje auta bez ważnego TUV i teraz problem.
Tu masz o tablicach
http://www.eioba.pl/a/4r63/koniec-impor ... -przepisow
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

07 Paź 2015, 16:47

Nie ma juz zadnego wpisu o tym ze samochód został dostarczony do SKP na przegląd na lawecie.Na zaswiadczeniu z OBT przed I rej.w Polsce będzie jedynie wpis ze samochód jest bez tablic rej.A w jaki sposód go tam dostarczysz to juz Twoja sprawa.
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochody Toyoty otrzymają karty SIM
    Japoński operator telekomunikacyjny KDDI będzie dostarczał karty SIM do połączonych w sieci samochodów Toyoty. Nowe karty umożliwią globalną komunikację i wymianę danych między autami. Do 2020 roku Toyota zamierza ...