Witam. Chcę sprowadzić auto z Niemiec. Słyszałem że od 1.04.2015 zmieniły się przepisy w niemczech jesli chodzi o tablice krótko terminowe. Jak to jest? Jeżeli chciałbym wykupić zółte tablice to jako Polak nie mogę? Czy mój kuzyn który ma tu meldunek może wykupić na siebie żółte tablice jeżeli umowa kupna i sprzedaży samochodu będzie na mnie? Czy jeżeli tablice tymczasowe były na niego a umowa na mnie to będzie problem z rejestracją samochodu w Polsce? Czy może muszę wykupić czerwone tablice? Czym się to rózni? Proszę o pomoc, bo się pogubiłem, pozdrawiam
Mozesz wykupic tablice na siebie. Najwazniejsze to trzymanie geby i ani slowa o wyprowadzeniu auta do PL. Jelsi beda problemy to kuzyn musi poswiadczyc, bo ma meldunek .
5 argumentów przeciwko Strefom Tempo 30 w polskich miastach Niekorzystny wpływ na żywotność samochodów, większe zużycie paliwa czy faworyzowanie elektrycznych pojazdów – to tylko część argumentów internautów na "nie" dla Stref Tempo 30 w polskich ...
To już zależy od konkretnego zullasungstelle. Jedne sprzedają tylko obywatelom aryjskim drugie nie zwracają na to uwagi (tych drugich jest zazwyczaj więcej)
No a co się stanie jak mnie niemiecka policja zatrzyma przed granicą, a tablica z hesji? Jeżeli mi akurat nie będzie chciała sprzedać żółtej to wtedy muszę zakupić czerwoną? O ile droższe są czerwone?
Nie powinni mieć żadnych watów. Jeślu masz ważne tablice i wykupione ubezpieczenie to czemu mieliby się czepiać? Jednak szczegółów nie znam, bo swoją wiedzę czerpie z yt z filmów "auta z Niemiec"
No tak, widzę że koleś na tych filmach wszystko goni na żółtych. Kolega teraz też ostatnio sprowadził na żółtych. A nie zorientuje się jak będe chciał wykupić ubezpieczenie na zagranice na te tabule?
koszt zoltych razem z zameldowaniem i ubezpieczeniem to 113€. Czerwone sa drozsze i mozna je wykupic na 9 dni, 14 dni, miesiac do roku. Prolem polega na tym ze musisz tez zaplacic KFZ steuer biorac czerwone, no i samochdo musi byc fizycznie obecny w urzedzie, bo czesto porownuja numery identyfikacyjne na karoserii.
Witam,mam ten sam problem.Wykupilem tablice na siebie bo brat nie ma zamelowania w Niemczech,a umowa leci na niego.Prosilbym o szybka odpowiedz poniewz brat wyjezdza w srode rano a nie chce zeby spotkaly go jakies komplikacje przy rejstracji samochodu
Twój Brat może wykupić tablice. Tablice są rejestrowane na pojazd a nie na kierowcę. To tak jakidziesz do polskiej firmy kupić żółte tablice. Ktoś z firmy bierze od Ciebie dokumenty od pojazdu i idzie za Ciebie po tablice do Urzędu. Przy okazji spytam (bo nie wiem gdzie) czy ktoś ma zdanie na temat tablic, które są rejestrowane na kierowcę a nie na pojazd? Znalazłem firmę która wynajmuje takie tablice i zbieram opinie.
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.