Sprowadzenie auta z Niemiec

02 Lut 2010, 12:04

Witam,
Może ktoś z was w ostatnim czasie ściągał auto z Niemiec ?
Chciałbym się dowiedzieć ile trzeba szykować $ biorąc pod uwagę, że :
- auto ściągnie znajomy, trochę taniej ...
- wycieczka jednodniowa ...

Do tego proszę doliczyć wszystkie pozostałe opłaty od auta :
- wartość auta do 30 tys. zł
- poj. silnika 2.0

Dziękuje i pozdrawiam.
hazard
Nowicjusz

02 Lut 2010, 18:58

szykuj z 3 tyś
greyt
Początkujący

02 Lut 2010, 20:35

W dwóch się nie zmieszczę ? :D
hazard
Nowicjusz

03 Lut 2010, 14:28

No jak placisz za autko 30 tys to w 2 sie nie zmiescisz :) nie ma szans
greyt
Początkujący

03 Lut 2010, 15:39

Przepraszam za "kasztana" ale potrzebuje pomocy . Mam takie pytanie czy po wygłoszeniu Simsona przez właściciela będą na mnie leciały odsetki za ubezpieczenie oc :?:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

04 Lut 2010, 23:42

koszty za sprowadzonego:

1. akcyza 3,1% x 30 000 zł = 930 zł
2. pozostałe koszty to ok. 1200 zł (tłumaczenia, recykling, rejestracja, vat-24, opłaty skarbowe).

tu możesz sobie wypełnić i wydrukować wszystkie wymagane dokumenty do urzędów i wyliczyć akcyzę
http://www.druki.rejestracjasamochodu.pl/deklaracja-akcu-vat-25-on-line.html

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Akumulator zimą
    Śnieg, ostry mróz… jednym słowem zima – to czas, kiedy nawet najlepsze akumulatory potrafią zawieść i spowodować, iż nasz samochód w pewnym momencie po prostu nie odpali. Co robi wtedy kierowca? ...

05 Lut 2010, 19:40

ja za golfa dla dziewczyny od wartosci 13 tys oplat mialeem 2 kola a za toyote rav ponad 3 tys :P
greyt
Początkujący

24 Lut 2011, 11:31

Witam,

mieszkam w niemczech i mam zamiar swoj samochod przywiesc do polski, aby uniknac oplat w niemczech mam mozliwosc przywiezienie tego samochodu do polski, po czym wrocic bez niego do niemiec i go wymeldowac, by mozna go zameldowac w polsce.

W wydziale komunikacji w polsce, pani powiedziala mi zeby uwazac przy wymeldowaniu samochodu w niemczycz zeby rog dowodu rejestracyjnego (Fahrzeugschein) nie zostac uciety gdyz wtedy nie mozna bedzie zarejestrowac samochodu w polsce. W tej ze sytuacji zwrocilech sie do urzedu kominukacji w niemczech z zapytaniem jak to wyglada, i wyszlo z tego ze przy wymeldowaniu zawsze dowod rejestracyjny traci waznosc (uciecie rodu also stempel w dowodzie rejestracyjnym (Fahrzeugschein) ).

Pytanie stawia sie tylko, czy Pani w urzedzie w polsce poprostu sie pomylila lub wymysla sobie dodatkowe przepisy, utrudniajac sprawe.

O odpowiedzi w tej sprawie bede Panstwu bardzo wdzieczny.
polburger
Nowicjusz

Miejscowość: pl

27 Lut 2011, 13:25

[quote="polburger"]Witam,

mieszkam w niemczech i mam zamiar swoj samochod przywiesc do polski, aby uniknac oplat w niemczech mam mozliwosc przywiezienie tego samochodu do polski, po czym wrocic bez niego do niemiec i go wymeldowac, by mozna go zameldowac w polsce.

Witam,
mam ten sam problem, jestem w niemczech i zjezdzam na stale do Polski. Kupilam samochod w styczniu wiec nie mam go 6 m-cy, nie wiem jak ten problem rozwiazac. Czy musze go wymeldowac w niemczech i kupic numery wyjazdowe? Czy akcyze musze zaplacic od wartosci netto czy brutto. Na fakturze zakupu mam wykazany podatek, czy moge starac sie o jego zwrot pozniej z niemiec, czy musze zaplacic podatek vat w Polsce?
Bylabym wdzieczna gdyby ktos moglby mi doradzic

Pozdrawiam
lena2
Nowicjusz

Miejscowość: Czestochowa

27 Lut 2011, 17:13

lena2 napisał(a):Czy musze go wymeldowac w niemczech i kupic numery wyjazdowe?

Nie musisz go wymeldowac w Niemczech.Jedynie musisz pamietac zeby w chwili rejestracji w Polsce zdac orginalne TR i reszta to juz dzialka WK ....
lena2 napisał(a):? Czy akcyze musze zaplacic od wartosci netto czy brutto.

Tutaj to tak nie do końca wiem wszystko.Z tego co słysze to akcyzę pobieraja od wartości rynkowej pojazdu w Polsce.Sprawa ta dotyczy w pewności jezeli kupujacy ma umowe k/s.Natomiast w przypadku f-ry.... :?: :?: Po prostu nie wiem... :sad:

[ Dodano: 27 Luty 2011, 17:16 ]
Ps.Nawiąz kontakt z osoba o nazwisku/pseudo Dariusz Sawicki z tego forum a mysle ze on jest w stanie Ci odpowiedziec na pytania w kwestii $$$$$$$$.... :wink:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

27 Lut 2011, 22:29

[quote="DariuszSawicki"]koszty za sprowadzonego:

1. akcyza 3,1% x 30 000 zł = 930 zł
2. pozostałe koszty to ok. 1200 zł (tłumaczenia, recykling, rejestracja, vat-24, opłaty skarbowe).

Witam,

wiesz moze jak sie ma kwestia naliczenia akcyzy od zakupu samochodu gdzie wartosc zakupu jest wykazana na fakturze vat? od brutto czy netto? Moge starac sie o zwrot vat z Niemiec, czy wtedy musze vat placic w Polsce?

Bede wdzieczna za pomoc
Pozdrawiam Lena
lena2
Nowicjusz

27 Lut 2011, 22:33

lena2 napisał(a):wiesz moze jak sie ma kwestia naliczenia akcyzy od zakupu samochodu gdzie wartosc zakupu jest wykazana na fakturze vat? od brutto czy netto? Moge starac sie o zwrot vat z Niemiec, czy wtedy musze vat placic w Polsce?

Przykro mi ale tak jak napisałem wczesniej w poście wyzej.Nie chcę się wypowiadać jezeli mam chociaz cien watpliwości zeby niepotrzebnie nie wprowadzic kogoś w błąd...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

27 Lut 2011, 22:35

Migi60 napisał(a):
lena2 napisał(a):Czy musze go wymeldowac w niemczech i kupic numery wyjazdowe?

Nie musisz go wymeldowac w Niemczech.Jedynie musisz pamietac zeby w chwili rejestracji w Polsce zdac orginalne TR i reszta to juz dzialka WK ...

Dziekuje. Czy wiesz moze jak dlugo trwa ta procedura? Musialam w tutejszym US zaplacic podatek od samochodu na caly rok, musze to zglosic w Niemieckim US ze samochod opuszcza Niemcy czy to tez zalatwia nasz krajowy WK?
lena2
Nowicjusz

27 Lut 2011, 22:37

lena2 napisał(a):czy to tez zalatwia nasz krajowy WK?

Nie to musisz juz załatwić sama...
lena2 napisał(a):Czy wiesz moze jak dlugo trwa ta procedura?

Niestety ale trudno mi powiedziec.Wiem jedynie ze nie będziesz miala problemu zeby go u nas zarejestrowac...

[ Dodano: 27 Luty 2011, 23:23 ]
lena2 napisał(a): Musialam w tutejszym US zaplacic podatek od samochodu na caly rok,

lena2, -przemyślałem twoja sprawę do końca i sądzę ze najlepszym wyjsciem dla Ciebie będzie jednak:
1/ Wymeldowac autko w tamtejszym WK..
2/ Pobrac zwrot zaplaconego podatku w tamtejszym US/niemieckim-chyba sie nie mylę/....
3/ Kupic tablice zjazdowe....
4/ Reszta spraw spokojnie do zalatwienia wtedy na miejscu... :wink:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

21 Paź 2012, 18:23

To ja się trochę podłączę pod temat.
Kupiłem sobie autko z Niemiec i teraz jestem na etapie załatwiania wszystkich urzędów.
Mam 30-dniowe ubezpieczenie, a jutro odbieram akcyzę z urzędu celnego. O ile wiem teraz muszę jechać do urzędu skarbowego i tam VAT załatwić- pytanie brzmi czy muszę czekać na wydanie przez US zaświadczenia czy mogę bez niego już po jakieś próbne blachy jechać do WK żeby zrobić przegląd?
wojtkos
Obserwowany

Prawo jazdy: 04 04 2010
Auto: Audi A3 8L
Silnik: 1.6
Rok produkcji: 2000