REKLAMA
Witam, chciałbym pojechać do Niemiec po auto. Przeglądam niemieckie ogłoszenia motoryzacyjne i jest samochód, który mi się spodobał, z pierwszej ręki, od Niemca, nawet niedaleko bo niecałe 300km od miejsca mojego zamieszkania. Interesowałem się też tablicami przewozowymi. Dowiedziałem się, że żółte tablice można kupić nawet przez Internet, a po zakupie auta samemu wypełnić papiery, założyć tablice i jechać. Minusem takiego rozwiązania jest to, że tablice trzeba kupić wcześniej, a może się okazać że tego auta za 2-3 dni już nie będzie. Orientuje się ktoś czy kupię przewozówki gdzieś niedaleko miejscowości Thyrow ??
Kiedyś też ktoś mi powiedział, że jeśli się dogadam z Niemcem to mogę jechać samochodem na jego papierach (ubezpieczenie i przegląd oczywiście ważne), a później mu je odesłać razem z tablicami. W takim wypadku Niemiec chyba musiałby mi odesłać jakiś papier o wyrejestrowaniu auta, czy nie?
Jak wygląda w tej chwili rejestracja auta sprowadzonego z Niemiec? Ostatnio rejestrowałem takie auto jakieś pięć lat temu. Wtedy wyglądało to tak, że pisałem lipną umowę kupna-sprzedaży, płaciłem niską akcyzę, skarbowy, recykling, przegląd, rejestracja (niekoniecznie w tej kolejności ). Jak teraz wygląda sprawa z akcyzą? Gdzieś wyczytałem że zależy ona od pojemności silnika.
Jeszcze jedno: czy z Niemcami można utargować cenę auta? Koleś chce 6000E za auto, które wymaga kilku poprawek lakierniczych.