Sprowadzenie auta z opóźnieniem z Niemiec

10 Lip 2012, 21:51

Witam mam znajomego który mieszka od niedawna w Berlinie i ma możliwość kupić okazyjnie fajne auto i chce je sprowadzić do PL. Problem jest taki, że auto jest do sprzedania teraz a on do Polski jedzie dopiero na początku przyszłego miesiąca. Opisze mi ktoś jakie są procedury sprowadzenia takiego auta? Chodzi mi o :

1. Auto jest zarejestrowane i ma aktualny TUV, czy to prawda, że sprzedający zabiera ze sobą tablice żeby wyrejestrować auto? Jak to faktycznie wygląda?
2. W takiej sytuacji znajomy musi kupić czasowe tablice z ubezpieczeniem prawda? Jeżeli tak to jaki jest koszt takich tablic?
3. I najważniejsze znajomy chce ominąć siebie przy podpisywaniu umowy i nie chce rejestrować tego auta w DE na siebie tylko w PL przekazać je swojej teściowej żeby ona na siebie zarejestrowała. Da się to zrobić?

Proszę o szybkie odpowiedzi pozdrawiam :)
Keczko89
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 01 2005
Auto: corsa b

11 Lip 2012, 19:35

Keczko89 napisał(a):Jak to faktycznie wygląda?

Tak jak napisałes...
Keczko89 napisał(a):2. W takiej sytuacji znajomy musi kupić czasowe tablice z ubezpieczeniem prawda?

Niestety ale tak...Nie znam nawet w przyblizeniu tej sumy...
Keczko89 napisał(a):Da się to zrobić?
Tak ale przy kupnie samochodu musi podać dane swojej tesciowej do umowy k/s lub faktury.Dobrze byłoby zeby miał upowaznienie od tesciowej ze działa w jej imieniu...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

11 Lip 2012, 23:05

sprawa wydaje mi sie prosta sam niedawno kupilem tu samochod znaczy w niemczech .... tablice zabiera wlasciciel oczywiscie mozna poprosic zeby zostawil nam je na powrot pod dom w niemczech i my mu je pozniej oddamy z reguly nie ma problemu z tym, samochod moze stac bez tablic w niemczech jak dlugo nam pasuje tylko lepiej nie na ulicy zeby nie uznali za pozucony :) dzien przed zjazdem kupujemy tablice zjazdowe z ubezpieczeniem na 5 dni za chyba ok60 euro (zolte) sam jeszcze nie kupilem bo nie jade jeszcze do domu lub czerwone ubezpiecznie jest wtedy chyba na miesiac ale sa napewno droższe ... umowe niech pisze niemiecka na siebie .... a przyjezdza do polski i spisuje umowe nowa polska ze sprzedaje samochod tesciowej i oplaca go i rejestruje juz na tesciowa . ... i wydaje mi sie po problemie .... sam do konca dopiero wczytuje sie w te tematy bo mam tez problem podobny ale to akurat wydaje mi sie najprostsze rozwiazanie ... jesli sie myle w czyms prosze wybeczeć ...
geroute
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 08 2006
Auto: saab 9-5

18 Lip 2012, 21:49

edycja wczesniejszego postu:

kupiłem dziś tablice zjazdowe (żółte) cena to 110 euro. 75 euro koszt ubezpieczenia a reszta koszt tablic i naklejki ...
geroute
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 08 2006
Auto: saab 9-5

06 Wrz 2012, 15:30

Witam mam problem i prosze o szybka odp. Mianowicie chce kupica samochod dokladnie kampera do 4000e jednak moj dowod osobisty jest juz nie wazny zamierzam auto zarejestrowac w polsce na tate wiec pomyslalam ze na umowie bedzie moja chopak jako kupujacy ale czy po powrocie do polski moze on odrazu z moim tata podpisac umowe czy musi najpierw opacic wszystko czy moze to juz isc na mojego tate jako wlasciciela i jaka ta umowa ma byc darowizna czy sprzedaz, czy moze da sie jakos bez obecnosci mojego taty odrazu kupic auto na niego. prosz o pomoc nie mam pojecia jak to rozwiazac pozdrawiam
pchla666
Obserwowany

Prawo jazdy: 24 02 2009

06 Wrz 2012, 18:16

pchla666 napisał(a): darowizna

Darowizna dotyczy tylko najblizszej rodziny tzn.ojca,brata, itp....
A nie mozesz załatwic upowaznienia notarialnego gdzie twój"men"bedzie upowazniony do przeprowadzenia całej transakcji w imieniu twoim lub ojca... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Wpływ opon ciężarowych na bezpieczeństwo i biznes
    Wielkość taboru samochodowego wykorzystywanego w transporcie drogowym szacowana jest na ponad 600 tys. pojazdów. Dla każdego z nich jedynym punktem styku z drogą są opony, które odpowiadają za przenoszenie napędu ...