Sprowadzenie samochodu od rodziny w Niemczech - możliwości

02 Lut 2019, 17:07

Cześć,

Zamierzam odkupić i sprowadzić od wujka z Niemiec samochód, którym w tej chwili się porusza, więc jest normalnie zarejestrowany, ma ważne ubezpieczenie oraz TUV. Przeszukując zasoby internetu nie znalazłem dokładnie takiej sytuacji, "skleiłem" natomiast kilka rozwiązań, które pasowałyby do mojego przypadku.

Główny plan jest taki, by jechać do niego autobusem i przyjechać do kraju samochodem (trasa Braunschweig-Śląsk). Są trzy pasujące możliwości:
1. Po przyjeździe do Niemiec sporządzamy umowę kupna-sprzedaży, wujek użycza mi dodatkowo na piśmie pojazd i jadę nim do Polski (nie okazując nikomu umowy kupna-sprzedaży). W Polsce dokonuję przeglądu na niemieckich tablicach, odsyłam wujkowi tablice i brief, w tym czasie załatwiam podatek akcyzowy, wujek wyrejestrowuje samochód i odsyła mi potwierdzenie i/lub podbity brief. Dokonuję rejestracji w WK składając oświadczenie, że tablic nie ma, bo auto przyjechało na lawecie. Na końcu załatwiam OC i mogę jeździć.
W tym rozwiązaniu moje wątpliwości budzi użyczenie samochodu, gdyż doczytałem się, że nie można prowadzić w innym kraju samochodu tam zarejestrowanego, nawet jeśli ma się umowę użyczenia.
2. Standardowa procedura zakupu, czyli wyrejestrowanie przez wujka pojazdu w Niemczech, ja zakupuję żółte tablice wyjazdowe, w Polsce dokonuję przeglądu, płacę podatek akcyzowy, rejestruję i wykupuję OC. Minusami tego rozwiązania jest po pierwsze dodatkowy koszt niemieckich tablic/ubezpieczenia itp., po drugie konieczne jest, abym osobiście załatwił żółte tablice w godzinach pracy urzędów, podczas gdy planuję jechać tam tylko na weekend.
3. Jest jeszcze trzecia możliwość, a mianowicie wujek przyjeżdża do mnie samochodem, wraca autobusem zabierając tablice i briefy, wyrejestrowuje samochód, reszta praktycznie jak w punkcie pierwszym. Wszystko ok, tyle że wymaga to przyjazdu wujka, co dla starszej osoby jest bardzo męczące i chciałbym tego uniknąć.

Czy opcja numer 1 wchodzi w grę? Właśnie w ten sposób chciałbym to załatwić, ale nie wiem, czy o czymś nie zapomniałem, albo któregoś kroku nie da się w ten sposób załatwić, ewentualnie czy kolejność kroków jest prawidłowa.
Za wszelką pomoc, z góry dzięki!
fryta81
Obserwowany

02 Lut 2019, 19:41

fryta81 napisał(a):Czy opcja numer 1 wchodzi w grę?
oczywiście że tak, możesz autem poruszać się po całej europie, jedynie nie wiem jak jest z niemieckim ubezpieczeniem czy jest przypisane na osobę czy na auto.

Co do opcji numer 2 to przecież wujek może Ci załatwić owe tablice i tu uwaga tablice z żółtym paskiem uprawniają tylko do przewozu auta na terenie niemiec...... Ty potrzebujesz tablice z czerwonym paskiem.

Ja skorzystałbym z opcji numer 2 żeby nie kombinować aby zaoszczędzić 200 zł
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

02 Lut 2019, 21:58

Opcja Nr. 4

Zlecasz np. na portalu <reklama>
przewiezienie samochodu z niemiec do pl i Ci pod dom dostarczą laweciarze sami się do ciebie zgłoszą, za cenę w jedną stronę.
Wujek może auto wymeldować i spisać umowę kupna sprzedaży.
Teraz tak się temat załatwia.
Ostatnio edytowany przez Kao 02 Lut 2019, 22:41, edytowano w sumie 2 razy
Powód: regulamin IV.4.e
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi A8 hybrid
    Audi A8 łączy wydajność hybrydowego silnika sześciocylindrowego ze zużyciem paliwa motoru czterocylindrowego. Jednostka 2.0 TFSI wespół z silnikiem elektrycznym generują 180 kW (245 KM) mocy. Maksymalny moment obrotowy ...