Sprowadzenie samochodu z USA

21 Kwi 2017, 12:24

Witam,
pewnie było sporo tego typu tematów ale potrzebowałbym rady kogoś kto już przechodził wszystkie procedury.
Ogólnie sprawa wygląda tak że chciałbym sobie sprowadzić Jeepa Grand Cherokee z USA (rocznik tak 2011 wzwyż).
Nie potrzebuję robić tego przez pośredników ponieważ na miejscu mam bliską rodzinę która może bez problemu dokonać oględzin i poszukiwań samochodu. Martwią mnie tylko koszta jakie ewentualnie będę musiał ponieść tutaj. Szukam samochodów z tytułem Rebuilt lub lekko uszkodzonych (samochody rebuilt mam na oku nawet w granicy 10 tys rocznik 2012), uszkodzone jeszcze taniej.
Moje pytanie brzmi jak to wygląda na miejscu. Samochód z tytułem rebuilt tak na prawdę nie jest uszkodzony ale z racji tytułu wpisanego w dowód cena na miejscu jest znacznie niższa niż samochodu z tytułem clean (znam nawet przypadek że mój kuzyn na miejscu kupił samochód za 4 tys, który normalnie chodzi po 12 tys$ tylko dla tego że uszkodzony był napęd na 4 koła którego naprawa okazała się kosztować grosze). Jeżeli uda mi sie kupić coś tanio a samochód nie będzie nosił śladów uszkodzenia, czy na miejscu celnicy mogą podważyć moją cenę i naliczyć opłaty od ceny katalogowej (może da się dostarczyć jakieś papiery które udokumentują faktyczne koszta i to wystarczy).
I podobnie czy w przypadku sprowadzenia samochodu uszkodzonego, czy wówczas łatwiej jest udowodnić niskie koszta czy też mogą to podważyć (nie chciałbym aby na miejscu okazało się, że przez opłaty w Polsce wartość samochodu znacznie przewyższy moje finanse).
Ostatnia sprawa czy ktoś się orientuje czy w przypadku modelu o którym piszę (Jeep Grand Cherokee) da się w miarę łatwo dostosować samochód do polskich warunków (światła itp.)
Z góry dzięki za odpowiedź
axlr
Nowicjusz

Auto: BMW
1

21 Kwi 2017, 15:27

Nie prościej kupić po prostu auto u nas w kraju od biedy wybrać się na wycieczkę do Niemiec, Austrii? Jeep GC nie jest jakimś egzotykiem, którego trzeba sprowadzać zza oceanu
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
1

30 Maj 2018, 09:39

też mi się wydaje, że akurat jesli chodzi o Jeep Grand Cherokee to sprowadzenie byłoby średnio opłacalne. W sensie że nie jest to samochód nie wiadomo jakiej klasy... wejdź sobie lepiej na stronie ........i tam na aukcje - i poszukaj sobie jakiegoś suva na poziomie za rozsądne pieniądze
Ostatnio edytowany przez mike, 02 Cze 2018, 00:48, edytowano w sumie 1 raz
Powód: reklama
maciekluka
Początkujący

Auto: renault laguna
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak uczyć dzieci bezpieczeństwa na drogach?
    Aby skutecznie uczyć dzieci w wieku od 4 do 12 lat odpowiedniego zachowania w zakresie bezpieczeństwa ruchu, trzeba wiedzieć o ograniczeniach związanych z wiekiem oraz o tym, że nikt nie zrobi tego tak skutecznie jak rodzice ...