Sprowadzone auto z Włoch do Polski kupione od nowości.

24 Wrz 2015, 10:40

Witam wszystkich :)
Otóż mam takie pytanie może sie orientujecie, moja mama kupiła od nowości samochód Opel corsa w 2007r we włoszech i tam go użytkowała i teraz chciałaby go zarejestrować w Polsce na siebie ( jeśli sie da gdyż teraz niema jej w kraju) lub na kogoś z rodziny i moje pytanie brzmi:

Czy są takie same procedury jak przy kupnie auta od handlarza za granicą lub z komisu?
Czy jest jakieś obejście którychś z opłat w skarbówce lub cło jesli auto ma od nowości?
Czy jest w ogóle opcja rejestracja na nią jeśli niema jej w kraju? Tylko na kogoś innego wtedy pewnie trzeba by było sporządzić umowe kupna sprzedazy?
Czy ktoś miał podobną sytuacje i albo wie coś na ten temat i mógłby sie wypowiedzieć bede bardzo wdzieczny

Wszystkie dokumenty włoskie mam, Carte di Cricolazione, Carte Di'dentita oraz certificato di properieta, jedynie niemam żadnej umowy kupna sprzedaży gdyż nie zostało nic zawarte jeszcze

Z góry dziekuje i pozdrawiam
Orygancki
Obserwowany

Prawo jazdy: 20 02 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Mazda Xedos 6
Silnik: 2.0 v6
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993

29 Wrz 2015, 09:56

W takim wypadku wystarczy sporządzić umowę darowizny.Oczywiscie musi to być bliska osoba w rodzinie.
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen cross up!
    Volkswagen poszerza gamę modeli w wersji Cross: latem rodzinę tych lifestylowych aut wzbogaci cross up!, dołączając do obecnych już na rynku Cross Polo, Cross Golfa oraz Cross Tourana. Fanom Volkswagena Cross kojarzy się ...