Sprytne autko do 8 tyś. Pomocy.

20 Gru 2015, 19:26

Witam
mam problem gdyż chcę kupić auto do 8 tysięcy i ma dylemat bo za dużo tego jest a nie znam się aż tak więc pomożcie.
Od auta oczekuje Małego jak najmniej awarii a zatem szukam tylko i wylacznie czystej benzyny. Auto ma byc małe i sprytne a nie jakies passaty itp.
Nie szukam duzych pojemnosci a jakieś 1.0 1,2 lub 1,4 i tym podobne więc chodzi mi o małe spalania.
Chcę żeby w aucie były blachy zdrowe a nie że za rok będe musiał robić podwozie.
Mam kilka typów lecz nie wiem jak z nimi jest wiec jezeli mozecie wypowiedzcie sie na temat nich ewentualnie dodajcie jakies propozycje od siebie.
Moje wypatrzone auta to np:
-VW polo III po liftingu czyli rok np 2000 .
-opel corsa C
-seat Ibiza II po lifcie

co najepsze?? i jakie sa najlepsze silniki w tych autkach?? plusy i minusy??
cos jest lepszego??
Wybralem te auta gdyz sa mniejsze male spalanie , sa ladne z zewnatrz i wewnątrz cana dobra jak i roczniki.
KazikZ
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 1980
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Tico
Paliwo: Benzyna
Typ: Inny
Rok produkcji: 2000

20 Gru 2015, 20:41

A może Citroen Saxo VTS?
[link do oferty na Olx wygasł]
link przykładowy.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

20 Gru 2015, 20:45

Hmmm wybacz ale jakoś ubogo wyglada i co do citroena nie Mam przekonania.
KazikZ
Nowicjusz

20 Gru 2015, 21:45

Propozycja Barola jest bardzo rozsądna. Ale rozumiem, o gustach się nie dyskutuje.
Chciałbym Cię tylko uświadomić, że najgorsze co możesz zrobić to wybrać auto z najsłabszym silnikiem, np. Corsę z 1.0. Auto będzie paliwożerne ponieważ silnik jest za słaby, pomijając innego jego wady jak np. niska kultura pracy (3 cylindry).

Ile planujesz robić rocznie kilometrów oraz w takim stosunku miasto/trasa?
Osobiście byłbym za autem z segmentu Golfa, Astry i jednocześnie gorszym roczniku. Rocznikiem się nie jeździ, ale komfortem i przestrzenią w środku - owszem.

Z kwotą ośmiu tysięcy możesz się rozglądać za Astrą G 1.4, 1.6 8v; Golfem IV 1,6 8v; Audi A3 1,6 8v, Citroenem Xsarą, Toyotą Corollą E11, lub Hondą Civic VI (dokładnie oglądając blachę i podłogę auta).
BrutusM
Początkujący

Auto: Japonia
Skrzynia biegów: Manualna

20 Gru 2015, 21:51

Polemizowałbym że taki Citroen będzie lepiej wykonany od Ibizy,sporo Ibizek widziałem z przebiegami ponad 200tysięcy i wnętrze nie za ciekawie wyglądało.. druga sprawa przestań żyć stereotypami,Citroen niczym nie odbiega od reszty.
BrutusM propozycje spoko ale A3 czy Golfa szukałbym z 1.8 125km,1.6 pali jak smok a osiągi takie sobie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

20 Gru 2015, 21:53

Golfa można też 2.0 8v, nie spali więcej niż 1.6 a lepiej pojedzie. Poza tym to tez 8 zaworówka
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

0.9 l/100 km hybrydową Toyotą Yaris
    0.9 l/100 km hybrydową Toyotą Yaris - rozstrzygnięcie konkursu Toyota Motor Poland W sobotę 6 października Toyota Motor Poland zorganizowała finał konkursu "Wygraj nową hybrydową Toyotę Yaris ". Po czterech miesiącach etapów ...

20 Gru 2015, 22:10

Barol napisał(a):BrutusM propozycje spoko ale A3 czy Golfa szukałbym z 1.8 125km,1.6 pali jak smok a osiągi takie sobie.

Jasne, miałem na uwadze budżet autora tematu oraz to, że sam autor zwraca uwagę nawet na litrówki. Nie chciałem wyskakiwać z czymś dużym. Tak czy inaczej, masz rację i dzięki za uwagę.
BrutusM
Początkujący

20 Gru 2015, 22:31

A3 super ale w tej cenie to do dofinansowania raczej . A pośrodku obszerny. Ale jak z tymi mniejszymi? Polo?ibiza? Bo widze ze corsa lipa trochę?
KazikZ
Nowicjusz

20 Gru 2015, 22:35

A3 z 1,6 z początku produkcji bez wypasu jest w zasięgu Twojego budżetu.
BrutusM
Początkujący

20 Gru 2015, 22:38

Nawet 1.8 z początku produkcji z klimą, elektryką szyb i paroma pierdołami kupi, w końcu to 20 letni kompakt :) A nie każdy chce 3 drzwi. :wink:
polo oraz ibiza trwałe, szukaj 1.4 16v 75km
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

20 Gru 2015, 23:25

Koniu napisał(a):polo oraz ibiza trwałe, szukaj 1.4 16v 75km

Super a dokladniej?? POlo czy ibiza?? co lepsze?? jak z naprawami?? czesci tzn cena czesci podejrzawam podobnie tak?? 1.4 silnik najlepszy bedzie ??

kurcze juz chyba lepiej polo itp niz starsza a3 i pozatym a3 zje wiecej niz te mniejsze autka
KazikZ
Nowicjusz

20 Gru 2015, 23:36

Dalej nie wiem ile planujesz przejechać kilometrów rocznie oraz czy może głównie w trasie czy w ścisłym centrum miasta. :|
BrutusM
Początkujący

20 Gru 2015, 23:40

KazikZ napisał(a):Super a dokladniej?? POlo czy ibiza?? co lepsze?? jak z naprawami?? czesci tzn cena czesci podejrzawam podobnie tak?? 1.4 silnik najlepszy bedzie ??
to jest dokładnie to samo, więc bierz to, co będzie w lepszym stanie/bardziej Ci się podoba. Części tanie jak do roweru :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

21 Gru 2015, 01:29

Rocznie około 10 tysięcy i około 80 procent jazdy to trasa gdyż jestem z małego miasteczka
KazikZ
Nowicjusz

21 Gru 2015, 09:34

To Polo czy Ibize sobie daruj bo one na trasy są średnie poza tym nie zdziw się jak takie Polo 1.4 po mieście wciągnie nawet 10l pb.
Ja bym szukał A3 bo ile ma kosztować takie 1.8 z 96/97roku? Za około 8k jest spokojnie do ogarnięcia.

A skąd jesteś dokładnie? Bo być może mam coś dla Ciebie wartego uwagi.
Barol
Awatar użytkownika