Sprzedać Audi A3 i kupić Corsę C?

24 Sty 2016, 18:56

Witam.
To mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość.
Posiadam od prawie pięciu lat Audi A3 8L z 2000 roku z silnikiem 1.9 TDI o mocy 110 KM (na pompie wtryskowej) i mam okazję kupić Corsę C z 2004 roku z silnikiem 1.7 CDTi o mocy 101 KM (Common Rail).
I tu pojawia się oczywiste pytanie: CZY WARTO?
Biorąc pod uwagę rynek samochodowy i to, że moje obecne auto cieszy się dobrą opinią wśród kierowców nie powinienem mieć większego problemu ze sprzedażą Audi.
Wziąłem sporo rzeczy pod uwagę. Mianowicie to, że moje auto wraz z początkiem sezonu będzie wymagało wymiany rozrządu i zakupienia nowych opon letnich oraz wymiany tylnych tarcz wraz z klockami oczywiście (liczmy około 2500 zł). Biorę też pod uwagę to, że ma obecnie przejechane ponad 320 tys. kilometrów (realnych).
Natomiast Corsa ma dosłownie takie same wyposażenie jak Audi, jest również 3-drzwiowa, ma świeżo wymienione koło dwumasowe wraz ze sprzęgłem (droga sprawa) oraz świeżo zakupione opony letnie (auto posiada 2 komplety kół). Ma także przebieg mniejszy o ponad 100 tys. kilometrów (również realnych) od Audi. Wiem także, że obecny jej właściciel dbał o te auto (kolega z pracy), regularnie go serwisował i nie szalał nim zbytnio. Powiedział, że nie pozbywałby się go, ale za chwilę powiększy mu się rodzina i potrzebuje większe auto. Jest pierwszym właścicielem w Polsce, a kupił go od pierwszego właściciela z Belgii (sam po te autko pojechał).
I teraz pytanie: Czy naprawdę warto? Wg mnie tak biorąc pod uwagę to, że w obecne autko muszę zainwestować niemały grosz, a w tej chwili jest warte tyle co ta Corsa, więc praktycznie nic bym nie musiał dokładać.
Ale wg moich znajomych, rodziny i kolegów z pracy schodzę o klasę niżej i że będzie mi w tym aucie mało wygodnie (mam 194 cm wzrostu i ważę ponad 120 kg).
Ale ja jechałem tym samochodem i mam inne zdanie, tylko nie wiem czy kierować się opinią innych, czy swoim własnym zdaniem. Wiem, że to ja nim będę jeździł i to ja będę ewentualnie później tego żałował, ale mimo to nie daje mi to spokoju...
A wg Was?
Proszę tylko o czysto subiektywne opinie. Zniosę wszystkie za i przeciw, Chociaż jestem świadom tego, że ostateczna decyzja będzie należała do mnie, to mimo tego chcę znać opinię innych Ludzi.

Za wszystkie porady i każde zdanie z góry dziękuję.
Pozdrawiam,
Radek
Ostatnio edytowany przez RadzioNGH 24 Sty 2016, 20:09, edytowano w sumie 4 razy
RadzioNGH
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 29 05 2007
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Audi A3 8L
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

24 Sty 2016, 19:04

Hmm jak się powiększa rodzina to się szuka czegoś praktyczniejszego a nie wymienia 3d na 3d ;d

Może chce Cię na minę wprowadzić.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

24 Sty 2016, 19:11

Kolego @Kieł, ale on nie wymienia tylko sprzedaje.
RadzioNGH
Nowicjusz
Awatar użytkownika

24 Sty 2016, 19:16

OKej po przeczytaniu myślałem,że chcesz się wymienić z nim na Corsę :ok:
WG. mnie to chyba lepiej zostać przy Audi,zrobić to co trzeba i jeździć dalej.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

24 Sty 2016, 19:18

Hmm... A jakim aspektem motywujesz swoją wypowiedź Kolego @Kieł?
RadzioNGH
Nowicjusz
Awatar użytkownika

24 Sty 2016, 19:54

Zamienił stryjek siekierkę na kijek?
Nigdy w życiu nie zamieniłbym A3 na Corsę..
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

24 Sty 2016, 19:54

A co ma tak na prawdę dać Ci ta wymiana? Młodszy o 4 lata samochód z mniejszym przebiegiem? Bo po za tym, ten samochód nie ma startu do A3. Corsa to dobry samochód, ale jest mniejsza, gorzej się prowadzi, podskakuję na nierównościach i ma dużo droższe części, jeśli chodzi o ten silnik.
Ten kolega wymieniał wtryskiwacze? Jeśli nie, to zobacz sobie ile kosztują wtryskiwacze Denso, które są w tym silniku, a jeśli nic nie było z nimi robione, to z pewnością niedługo się odezwą. Jak stać Cię na taką zabawę w takim aucie, to bierz :ok:
A te rzeczy co masz do zrobienia w Audi to na spokojnie wyjdą 1800-1900zł.
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI

24 Sty 2016, 19:59

Też bym nie zamieniał a3 na corsę. Co z tego że młodsza i mniejszy przebieg jak w Audi masz większy komfort i ogólnie auto jest praktyczniejsze
Sprzedam :
Volvo v70 03r. d5 PL blachy
Seat Leon 1.6 03r. z niemiec
kyrtapSzn
Początkujący

Prawo jazdy: 30 07 2012
Auto: Golf IV
Silnik: 1.9 115km

24 Sty 2016, 20:11

Również nie zamienilłbym a3 z nieśmiertelnym TDI na pompie na mniejsze auto tymbardziej że do małych ludzi nie należysz. Zresztą popatrz sobie na ceny części do CDTI :D
pawel93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gliwice
Prawo jazdy: 13 07 2009
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: BMW e91 335i
Silnik: 335i 306km
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

24 Sty 2016, 21:01

RadzioNGH napisał(a): moje auto wraz z początkiem sezonu będzie wymagało wymiany rozrządu i zakupienia nowych opon letnich oraz wymiany tylnych tarcz wraz z klockami oczywiście
nie chciałbym burzyć Twojego światopoglądu na temat kupowania używanych aut, jednak niezależnie czy kupujemy auto od znajomego czy od dziadka-niemca rocznik 1820 rozrząd po zakupie i tak trzeba wymienić dla bezpieczeństwa własnego portfela :ok: może i odejdzie Ci zakup opon, ale na pewno w aucie w tym wieku trzeba będzie coś i tak wymienić. Teraz przynajmniej wiesz co masz :yes:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

24 Sty 2016, 21:33

Wszyscy macie w jakimś stopniu rację, nie powiem, że nie.
Prawdą jest to, że zrobienie tych rzeczy, które wymieniłem będzie mnie kosztować nie 2500 zł, a niecałe 2000 zł.
A nieee!... Więcej! TURBO już wymieniam od dwóch lat.
Prawdą jest to, że te silniki uchodzą za "wieczne". Prawdą jest również to, że do każdego auta używanego trzeba włożyć jakąś sumkę.
Tak, jestem świadom tego, że wtryski Denso do tego modelu silnika nie są tanie, ale... Nie będzie to przypadkiem rocznik z wtryskami Boscha??
Tak, wiem co mam. Dlatego też myślę o zmianie.

Poza tym macie rację. Audi to audi - swoją "klasę" i wygodę ma.
Ale mam na uwadze także to ile ma on przejechane i może być tak, że niedługo będę musiał w niego włożyć więcej niż przewiduję?
RadzioNGH
Nowicjusz
Awatar użytkownika

24 Sty 2016, 21:37

RadzioNGH napisał(a):może być tak, że niedługo będę musiał w niego włożyć więcej niż przewiduję

Tego nie przewidzisz i w Corsie i w A3 :)
Sprzedam :
Volvo v70 03r. d5 PL blachy
Seat Leon 1.6 03r. z niemiec
kyrtapSzn
Początkujący

Prawo jazdy: 30 07 2012
Auto: Golf IV
Silnik: 1.9 115km

24 Sty 2016, 21:39

320 tys dla diesel to nie jest tak dużo :)
Gilu96
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 18 09 2015
Auto: Honda Accord VI
Silnik: 1.6i 116 KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

25 Sty 2016, 11:18

używki turbo po regeneracji od 500 z gwarancją :wink:
Mam jakieś nieodparte wrażenie że z jakiś powodów chcesz tą Corsę (rocznik) i szukasz dziury w całym (Audi)żeby tylko zamienić i oczekujesz od nas przyklaśnięcia "taaak, Corsa C z dieslem to jest to bierz i sienie zastanawiaj Audi to stary lump" :) mogę się mylić, ale dla mnie tak to wygląda :wink:
Pozostaje też kwestia sprzedaży a3 - ludzie mając kilka tyś oczekują igiełki bez wkładu a nie auta, w które na start trzeba coś włożyć dingów
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

25 Sty 2016, 17:49

Myślę, ze mike1735 ma rację. Na sile próbujesz znaleźć powód, aby kupić tą Corse, ale rozsądnie podchodząc do sprawy, nie ma przesłanek ku temu, aby ten samochód kupić. Z tego co wiem wtryskiwacze Boscha były tylko w Astrze, w Corsie i Merivie tylko kiepskie i drogie Denso. A jeśli przebieg w Corsie jest prawdziwy i przy wtryskiwaczach w niedawnym czasie nie było nic robione, to spodziewaj się sporych kosztów, przy których rzeczy do zrobienia w Audi to tak na prawdę pikuś.
Jeśli przebieg w twojej A3 jest prawdziwy, to tak na prawdę jest niewielki. Jeśli będziesz dbał o ten samochód, to drugie tyle spokojnie zrobi.
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI