Sprzedałem auto bez klauzuli - pomocy co robić

06 Kwi 2009, 13:55

chodziło mi o to,ze kupującemu sprzedałem auto bez klauzuli, a on wczesniej mial tydzien na zapozanie sie ze stanem technicznym auta.Po czym to zrobil i nie bylo zadnych problemow.Po tygodniu od kupna samochodu zacząl wyszukiwac wad-dzwonił do mnie i ja zgodzilem sie zrobić usterki na moj koszt,czyli wymieniłem akumulator i rure wydechowa.Kupujacy pojechal do mechanika.Skontaktował sie ze mną i zażadal pieniedzy za ustereki,które rzekomo wykryli u mechanika. Czyli zepsuty silniczek krokowy,świece do wymiany,paski rozrządu,olej itd..I teraz jest taka sytuacja,ze ta osoba,ktora kupila auto chce je zwrócic albo mam pokryc koszty tej naprawy i jeszcze do tego obnizyc cene samochodu.Co mam zrobić w takiej sytuacji?
marcinman
Nowicjusz

07 Kwi 2009, 01:03

Jesteś za dobry . Po kupnie auta takie rzeczy jak: akumulator , paski , rozrząd , olej , wymienia się samemu , także końcówki drążków ,łożyska , amortyzatory , wszystko co jest do wymiany. Zawsze się tak robi . ZAWSZE . Więc skasuj w telefonie numer tego faceta i zapomnij o tym samochodzie , bo już nie jest Twój . Facet ma 30 dni na opłacenie podatku jako właściciel i nic go z tego obowiązku nie zwolni. Finito.
Stacja1
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Warszawa

13 Kwi 2009, 14:13

Na zapłacenie podatku PCC ma sie 14 dni od daty zawarcia umowy kupna/sprzedaży
dzesia1988
Nowicjusz

Miejscowość: Chełm

13 Kwi 2009, 17:16

Jeżeli gość miał tydzień na zapozanienie sięze stanem technicznym samochodu i zrbił to wg umowy,to nie ma prawa żądaćod ciebie,żebyś terazzapłacił za naprawy.Rzeczy,które wymieniłeś wynikają z eksploatacji samochodu i nawet jak auto jest nowe,na gwarancji,to właściciel musi sobie sam za to zapłacić podczas przeglądu gwarancyjnego.
I jeszcze pytanko - czy w umowie jest zapis,że kupujący zapoznał się ze stanem technicznym samochodu?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Zużycie paliwa na biegu jałowym
    Ile spala przeciętnie osobowe auto podczas pracy silnika na wolnych obrotach? Wiadomo, że różnice między ciepłym, a zimnym silnikiem są spore, więc przyjmijmy że silnik nagrzany jest do 90 stopni. Czasami lubię zostawić ...