Sprzedałem samochód, zgubiłem umowe a nowy właściciel szalej

20 Sie 2012, 13:13

Witam,
Problem zgotowałem sobie sam.
Sprzedałem pod konieć 2008 roku auto. NIestety pojazdu nie wyrejestrowałem bo nie mogłem znależć umowy. Sprawę zbagatelizowałem i w sumie zapomniałem. Ok 2 lata temu przychodzi fotka z radaru. Zdziwiony ale sprawe udało sie jakoś wyjaśnić że to nie mój samochód - odesłałem informację do straży z danymi nowego właściciela i sprawa ucichła. Napisałem też do obecnego właściociela prośbe o przerejestrowanie pojazu z xero fotek itd. Myślałem że sprawa w końcu została załatwiona. Niestety w zeszłym tygodniu miasto Szczecin upomniało sie o 1600 zł za parkowanie. Mam namiary na człowieka bez numeru telefonu. Piszę i zero odzewu. Nie wiem co robić dalej. Myślę już o sfabrykowaniu umowy skoro mam dane ale bez VIN. Urząd komunikacji, straż i policja nie mają solucji na mój problem.
Coś może Wy podpowiecie drodzu użytkownicy forum bo ja już nie wiem co robić?
Stworzenie takiej umowy to ostateczność bo to chyba łamianie prawa co? W sensie podpisu kupującego? Może za takie coś są mniejsze konsekwencje niż pacenie mandatow i innych kar za nowego użytkowanika? A jak kogoś potrąci i uciekienie - ide siedzieć jak nic.
Pozdrawiam,
Przemek
p.s.
Proszę nie piszcie że sam sobie winien jestem bo to wiem. Miałem kilka samochodów i mam wszytskie papiery, umowy itd tylko na to jedno akurat nie mam. Zastanawiam się czy gość aby mnie nie zakręcił tak że nie dostałem swojej kopii.
krzemo77
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: AUDI A6 3,0 TDI

20 Sie 2012, 17:11

krzemo77 napisał(a):Proszę nie piszcie że sam sobie winien jestem bo to wiem.

Ale mimo woli.... :!: :!:
krzemo77 napisał(a):Myślę już o sfabrykowaniu umowy skoro mam dane ale bez VIN.

A nie masz umowy k/s z poprzednim włascicielem.... :?: :?:
Nie byłeś na SKP celem dokonania przeglądu technicznego samochodu... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

01 Wrz 2012, 10:55

Zgłoś sprawę na policji. Napiszesz oświadczenie, że sprzedałeś samochód tej konkretnej osobie i go nie użytkujesz. W razie jak dojdzie do nieszczęścia, masz papier, że problem zgłaszałeś już jakiś czas temu.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Lis 2012, 21:26

Witam,
Mam taki sam problem, na moim koncie już kilka mandatów. I problem w tym że żadna instytucja nie może mnie pomóc. Jak została załatwiona sprawa? Czy dało się wyrejestrować auto ( raczej pozbyć się).
Był bym wdzięczny za pilną odpowiedz. Pozdrawiam.
Kolega po nie szczęściu.
levon
Obserwowany

Prawo jazdy: 05 05 1977
Auto: honda shuttle
Silnik: honda 150km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1996