Sprzedaż A OC

06 Kwi 2014, 11:19

Mam takie pytanie odnośnie sprzedaży samochodu??,otóż moje pytanie brzmi :
Zakupiłem samochód ale tak naprawdę nikt tego nie przerejestrował na siebie,czyli mam teraz dwie umowy (tego prawdziwego właściciela i tego co odkupił) i ostatnio sprzedałem samochód i jest problem mianowicie z ubezpieczeniem OC,Bo ja na siebie też nie przerejestrowałem samochodu, a OC jest Na Mamę.I co tej sytuacji Robić ?? Podpowiem że zgłosiłem to do ubezpieczali i przysłali list że jest umowa nie czytelna lub brakujące jakieś dokumenty ?? Z Góry dziękuję Za Odpowiedź
Krystian
Nowicjusz

Auto: Aktualnie nie Mam

06 Kwi 2014, 14:27

Po sprzedaży samochodu nalezy poinformowac o tym fakcie ubezpieczyciela, przekazując mu ksero umowy KS samochodu.
Umowa oczywiście musi być czytelna. By ć może ZU chodzi o wyjaśnienie sprawy, bo umowa KS jest na ciebie, a umowa ubezpieczenia na inną osobe. Być moze ZU potrzebuje pisma wyjaśniającego, że umowa KS jest na ciebie, a umowa ubezpieczenia na mamę.
Jak przesłali, że coś brakuje, to powinni tez napisac czego brakuje i co trzeba dosłać.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Kwi 2014, 18:53

A pomożecie mi napisać takie wyjaśnienie?? bo kompletnie się pogubiłem i nawet nie wiem jak zacząć:((
Dokumenty Wszystkie mam Umowa KS i oraz Polisę Mamy także to też chyba będzie trzeba im Wysłać.
Pozdrawiam
Krystian
Nowicjusz

09 Kwi 2014, 16:24

A nie lepiej zadzwonić do ubezpieczyciela i zapytać co trzeba wyjasnić i jak to napisać?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Kwi 2014, 22:22

No właśnie dzwoniłem i kazali mi wyjaśnienie Napisać i będzie wszystko po sprawie, Tylko właśnie nie wiem jak to napisać:/
Krystian
Nowicjusz

14 Kwi 2014, 19:24

Z tego co wiem to nie trzeba jakiejś specjalnej formy zachować w takich wyjaśnieniach...
Napisz na kompie dlaczego jest tak a nie inaczej po prostu, skąd ta różnica w danych , wydrukuj, podpisz i tyle. Nie stresuj się jakimiś szablonami czy coś.
Najlepiej od razu przygotuj czytelniejszą wersję umowy sprzedaży. Wszystko najlepiej w formie zdjęcia lub skanu mailem wysłać i z głowy. A na skrzynce zawsze masz potwierdzenie, że wysłałeś i wiesz jak ten dokument wygląda. Nie wiem jak poprzedni raz umowę wysyłałeś, ale np. fax przy tego dokumentach jest ryzykowny, bo nie wiesz jak to widzą. Wiem, bo przerabiałem historię z nieczytelnymi dokumentami.
krzych87
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 01 1987
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Ford Focus
Silnik: 1.8 TDCI 115
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[2018] VW Touareg III
    VW pokazał kolejna auto nie dla ludu. W środku pełno elektroniki rodem z nowych Audi z... 15 calowym ekranem dotykowym i 12 calowymi zegarami na czele. Waga spadła o jakieś 100kg w porównaniu do poprzednika. Zapowiedziano ...