Sprzedaż aut służbowych?

27 Cze 2009, 08:48

Całkiem niedawno spotkałem się z sytuacją, gdzie jeden z największych zakładów farmaceutycznych z Jeleniej Góry sprzedawał wszystkie samochody służbowe - Skody Fabia z rocznika 2005. Auta w Kombi, 1.9 TDI z przebiegiem 150-180 tysięcy do sprzedania były za symboliczną jak na te warunki cenę - 7-9 tysięcy złotych.
Kilku moich znajomych, których rodzice pracują w tych zakładach, kupiło takowe samochody i są bardzo zadowoleni.
I teraz moje pytanie :
- Czy takie "promocje" na samochody są ogłaszane w internecie? Jeśli tak, to gdzie je można spotkać? Czy osobny nie mające nic wspólnego z daną firmą mogą takowy samochód kupić?
Z relacji przyjaciół wyraźnie wynikało, że takie auto musi być zarejestrowane przynajmniej pół roku na pracownika danej firmy. Tylko później nie potrafili wyjaśnić kilkunastu ogłoszeń na allegro - sprzedam Skodę Fabia. Czysty zysk. Kupowali za 7 tysięcy, sprzedawali za 15.
Czekam na odpowiedź
Loczek
Początkujący

0

27 Cze 2009, 09:03

Takie ogłoszenia o sprzedaży aut flotowych czasami zdarzają się na allegro. Ale nie wszystkie firmy ogłaszają sprzedaż. Najlepiej mieć znajomych w firmach, którzy ciebie poinformują o sprzedaży.
piotreq
piotreq
Zaawansowany

Miejscowość: Bydgoszcz
0

27 Cze 2009, 09:23

Kolego osoba z zewnątrz nie ma szans kupić takiego samochodu w takiej cenie, bo po prostu sami pracownicy rozchwytuję je jak świeże bułeczki. Dla przykładu mój znajomy pracuje w pewnym sklepie (duża sieć handlowa rtv, agd) i jeśli jest np ostatni egzemplarz, który sprzedaje się za połowę ceny, albo z innym dużym upustem, to taki sprzęt nawet nie trafia na półkę sklepową tylko kupuje go jakiś pracownik. Więc myślę, że nawet ja gdybym pracował w jakiejś firmie i mógł kupić samochód za połowę ceny to kupiłbym go jak nie dla siebie to na handel. No cóż powiedzieć, takie życie :wink:
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Auto: Peugeot 508 SW
Silnik: 1.6 THP
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012
0

27 Cze 2009, 09:45

Tylko nie rozumiem jednej kwestii. Skoro najlepsze z aut zostały już dawno wysprzedane, czemu na terenie zakładu stoi jeszcze z 10 samochodów, które gniją? Nikt ich nie kupił, bo podobno tylko jeden egzemplarz może nabyć jeden pracownik. Dla mnie to kuriozum, bo firma i tak by zarobiła na sprzedaży.
A co za różnica komu?

Tak sobie pomyślałem, jeśli ktoś z was znajdzie w internecie ogłoszenia o sprzedaży służbówek, może tutaj wklei na forum w tym temacie?
Ostatnio natrafiłem na wyprzedaż Dacii Logan za 8 tysięcy 1.9 TDI.
Loczek
Początkujący

0

27 Cze 2009, 10:24

Loczek napisał(a):Ostatnio natrafiłem na wyprzedaż Dacii Logan za 8 tysięcy 1.9 TDI.

O ile mi wiadomo, nie ma takiego samochodu.
Borys
Borys68

0

27 Cze 2009, 10:29

1.5 DCI to jedyne silniki diesla w loganie
matttias1234
Zaawansowany

Miejscowość: Dolnyśląsk
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kiedy nie powinniśmy wrzucać na luz
    Kierowcy często nadużywają sprzęgła, na przykład dotaczając się kilkadziesiąt, a czasami nawet kilkaset metrów do świateł. Jest to nieekonomiczne i niebezpieczne. "Jazda na biegu jałowym i wciśniętym sprzęgle powoduje ...

27 Cze 2009, 12:16

Loczek napisał(a):Tylko nie rozumiem jednej kwestii. Skoro najlepsze z aut zostały już dawno wysprzedane, czemu na terenie zakładu stoi jeszcze z 10 samochodów, które gniją? Nikt ich nie kupił, bo podobno tylko jeden egzemplarz może nabyć jeden pracownik. Dla mnie to kuriozum, bo firma i tak by zarobiła na sprzedaży.
A co za różnica komu?

Jeśli firma zmienia flotę najpierw organizuje przetarg wśród pracowników. Każdy pracownik może kupić tylko jeden samochód. Dopiero samochody które nie zostaną sprzedane trafiają do osób z zewnątrz oczywiście już nie po tak atrakcyjnych cenach jak te dla pracowników, a po cenach rynkowych lub niewiele niższych. Firmie bardziej opłaca się sprzedać samochody obcym osobom niż pracownikom bo po prostu więcej za nie dostaną stąd ten limit 1 pracownik = max 1 samochód.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin
1

27 Cze 2009, 13:27

u nas jak sprzedawali auta firmowe to wszystkie zakupili pracownicy firmy,
auta były 5 letnie, sprzedane były za połowę wartości rynkowej, choć i tak dla firmy one miały wartość 0 zł.
ogólnie jeżeli takie auta są wystawione na allegro to już jest to podejżane, pewnie ich stan jest opłakany, auto w firmie nie ma lekko, jak jeździ jeszcze nim kilka osób to nikt nie dba,
andrewb25

0

27 Cze 2009, 14:38

andrewb25 napisał(a):jak jeździ jeszcze nim kilka osób to nikt nie dba,

-Jaki samochód wiedzie pod wysoki krawężnik?
-Terenowy i służbowy :mrgreen:

Jeżeli w firmie są przedstawiciele handlowi i kilku ludzi jeździ jednym autem, to to auto nie jest źle utrzymane, to auto jest zakatowane.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

0

27 Cze 2009, 17:58

Dishman napisał(a):
andrewb25 napisał(a):jak jeździ jeszcze nim kilka osób to nikt nie dba,

-Jaki samochód wiedzie pod wysoki krawężnik?
-Terenowy i służbowy :mrgreen:

Jeżeli w firmie są przedstawiciele handlowi i kilku ludzi jeździ jednym autem, to to auto nie jest źle utrzymane, to auto jest zakatowane.

Zalezy jaka firma. Znajomy kupił Polo flotowe z banku, jezdziła nim jedna osoba, krawaciaż więc auto było czyste i zadbane. Przebieg 110tyś rok 2006, silnik 1.9TDI 105koni, cena 27tyś + faktura, polski salon, cała ksiązka servisowa.

Ja mysle, że zaletą takich flotówek jest to, że większosc kilometrów jest pokonywanych w trasie, jak się cos zepsuje to jest to odrazu naprawiane w autoryzowanym servisie, wszystkie częsci ekspatacyjne są odrazu wymieniane, gruntowne częste przeglądy.
MajkPZM
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków
0

27 Cze 2009, 18:19

U mnie w firmie ktora zatrudnia ponad 4 tys osob takze odbywal sie ostatnio przetarg na auta-Almery,Yarisy,Accordy.Przetarg byl tylko i wylacznie dla pracownikow.Bylo dokladnie opisane co jest do wymiany w autach itp.Byl opis jakiegos tam rzeczoznawcy.Samochody byly tanie-mozna bylo zaoszczedzic ok 3-4 tys zl.
Na Allegro tez takie aukcje mozna spotkac-np w Warszawie kilka miesiecy staly Lansosy z jednego warszawskiego szpitala
Honda Civic V 1.5 101 KM-93'
Renault Safrane 2.0 12V 132 KM-94'
Rover 218 TD 1.8 88 KM-94'
Rover 216 GTi 122 KM-93'
Obecnie Rover 600 SDi 2.0 105 KM
Pawkaz
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Rover 600 SDi
Silnik: 2.0 SDi 105 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999
0

29 Cze 2009, 21:35

[link do oferty na Allegro wygasł] Hmm. Co o tym myślicie? Nie to, że mam zamiar się w to bawić, ale tak się pytam.
Rodri94

0

29 Cze 2009, 21:40

Reklamują się u nas w radiu. Te przebiegi dla firmówek to smiech na sali...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2013
0