Sprzedaż auta krótko po kupnie

15 Wrz 2012, 22:29

Witam, wiem że zły dział, ale zdawało mi się że jest on najbardziej odpowiedni, z istniejących. Poza tym, to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość ;)

Przejdę do sedna:
Miałem wypadek, ewidentnie nie moja wina jednak kobita nie przyjęła mandatu. Cóż, miała do tego prawo.
Sytuacja jest jednak dla mnie o tyle niekomfortowa, że mój samochód stoi aktualnie uszkodzony na tyle, że w ogóle niema mowy o dopuszczeniu go do ruchu drogowego a ja mieszkam w takim miejscu, że naprawdę jest mi on niezbędny.
Mogę kupić "auto zastępcze" za 500 zł, opłacone, itd. Wiadomo, po likwidacji szkody jeżdżące auto zawsze sprzeda się za te pieniądze. Nie jestem jednak pewien, jak wygląda to od strony prawnej.

Jeśli teraz kupię pojazd i sprzedam go za miesiąc - dwa, za taką samą kwotę (+/- 100zł.), to będą mnie obowiązywać jakieś dodatkowe opłaty? Coś o czym powinienem wiedzieć?
Jeśli to istotne - mam 20 lat, żadnych zniżek, nigdy nie miałem pojazdu zarejestrowanego na siebie.

Z góry dzięki za odpowiedzi!
WisniaWRC
Obserwowany

Prawo jazdy: 20 10 2010
Auto: murcielago ;)
Silnik: 1.2 65KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

16 Wrz 2012, 08:48

Jeśli osiągniesz dochód - w PIT za ten rok musisz go ująć i zapłacić podatek - tzn, jeśli sprzedasz auto z zyskiem..
Jesli kwota na umowie k/s nie przekracza 1000 pln nie płaci się podatku w US ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2011

16 Wrz 2012, 10:37

Dzięki, do zamknięcia.
WisniaWRC
Obserwowany

Prawo jazdy: 20 10 2010
Auto: murcielago ;)
Silnik: 1.2 65KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...