Sprzedaż auta osobie bez zameldowania

09 Lis 2008, 18:46

Witam, moja oferta sprzedazy auta zainteresowala sie osoba posiadajaca w dowodzie wpis ze jest niezameldowana. Nie wiem czy zmienia miejsce zamieszkania, czy moze w ogole nie ma mieszkania i np chce kupic autko zeby w nim mieszkac bez rejestracji :) Czy licho go tam wie. Zeby zarejestrowac trzeba chyba miec meldunek ale nie wiem czy on chce rejestrowac, to juz nie moja sprawa. Grunt ze chce mi zaplacic i podpisac umowe, czy mam sie przejmowac jego sytuacja czy moge po prostu sprzedac?
papasmerf
Nowicjusz

09 Lis 2008, 23:03

Możesz śmiało sprzedać.Jedynym twoim obowiązkiem,to zgłosić to w ciągu miesiąca w WK.A co zrobi z tym samochodem kupujący,to już nie twoja działka.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

18 Lis 2008, 01:04

Możesz sprzedać samochód osobie bez zameldowania.

Wpisz jednak wszystkie możliwe dane kupującego:
- Imię Nazwisko
- PESEL
- NIP
- nr dowodu osobistego i przez kogo wydany
- adres zamieszkania - ten który Ci osoba poda.

Dzięki temu kupujący będzie mógł zarejestrować samochód tam gdzie mieszka na podstawie oświadczenia "Oświadczam, że mieszkam tu i tam", które złoży w obecności urzędnika działu rejestracji pojazdów w mieście, w którym mieszka.

PODSUMOWANIE
1. możesz sprzedać osobie bez zameldowania
2. wpisz wszystkie możliwe dane kupującego włącznie z adresem zamieszkania
3. Zamieszkanie i Zameldowanie - dwa różne pojęcia. np. urząd skarbowy za najważniejszy przyjmuje adres zamieszkania.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najbardziej komfortowe fotele w historii Lexusa
    Wyobraź sobie, że wstając z fotela samochodu po długiej podróży czujesz się bardziej fizycznie i psychicznie zrelaksowany, niż na początku jazdy. Taki właśnie cel przyświecał projektantom nowego Lexusa LS. Czerpiąc ...