Sprzedaż auta - potrzebna pomoc.

11 Sie 2011, 15:52

Witam.

Zanim zacząłem pisać ten temat przeczesałem z grubsza forum i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.
Mam nadzieję, że mi odpowiecie zamiast tylko odsyłać mnie do wyszukiwarki.

Sprawa wygląda tak, że kupiłem samochód.
Niestety po kilku dniach, zanim zdążyłem cokolwiek załatwić musiałem nagle wyjechać za granicę.
Teraz wróciłem i chcę się tego samochodu jak najszybciej pozbyć - chcę go zwyczajnie oddać na złom.
I tu zaczynają się schody bo nie wiem co muszę zrobić, żeby móc to auto sprzedać.
Mam umowę kupna, opłacone ubezpieczenie ale nie zapłaciłem podatku ani nie zarejestrowałem auta na siebie.
Rozumiem, że podatek muszę opłacić tak czy siak ale co z rejestracją?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
Devlin
Obserwowany

11 Sie 2011, 18:53

Jest napisane na ten temat na pewno ale po koleji:
Devlin napisał(a):Rozumiem, że podatek muszę opłacić tak czy siak ale co z rejestracją?

Jezeli wartość rynkowa tego samochodu przekracza 1.000.- zł to pozostaje Ci tylko azymut do US i dokonanie opłaty...
Devlin napisał(a):Mam umowę kupna, opłacone ubezpieczenie ale nie zapłaciłem podatku ani nie zarejestrowałem auta na siebie.

Jezeli opłacisz nalezność w US to mozesz wtedy sprzedać-oddać ten samochód na złom bez potrzeby rejastracji na siebie.W przypadku:
1/Sprzedazy-piszesz nową umowę k/s gdzie sprzedajacym oczywiscie jesteś juz TY i dajesz nabywcy:
a/orginał poprzedniej umowy k/s oraz wszystkie dokumenty jakie dostałeś od poprzedniego właściciela tj:DR,KP itd
b/oddajesz na złom-dostajesz pokwitowanie/dokumenty przyjecia sam.do złomowania.Pakujesz wszystkie inne dokumenty tj:umowa k/s,DR,KP i azymut do WK w celu zgłoszenia ze sam.oddany jest na złom...Myślę ze to wszystko...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW xActivity 2003
    BMW xActivity, ten koncepcyjny SAV demonstruje połączenie w konstrukcji jednego pojazdu sportowej dynamiki jezdnej oraz przyjemności z podróżowania z otwartym dachem. BMW xActivity, zaprojektowane jako "kabriolet o ...
    Nie obsługuj nawigacji w czasie jazdy!
    Nawigacja satelitarna ułatwia życie rzeszy kierowców, pozwalając bez problemu poruszać się po nieznanych rejonach. Z drugiej strony korzystanie z takiego sprzętu w czasie jazdy może być przyczyną zagrożenia na drodze. ...