Sprzedaż auta przed upływem 6 miesięcy

08 Wrz 2015, 14:24

Witam. 2 miesiące temu kupiłem samochód marki opel astra . Miał on służyć do tzw. tłuczenia po mieście z perspektywą "robienia" go. Jego wartość to ok. 1000 zł. Przy kupnie dopisałem do samochodu współwłaściciela , ponieważ nie mam wyrobionych zniżek na OC .
Sytuacja diametralnie się zmieniła , ponieważ trafia mi się wyjazd za granicę na dłuższy okres czasu . Nie chcę żeby auto stało dlatego chcę go sprzedać .
Jednak nie wiem jak to jest z urzędem skarbowym. Czy jeśli wartość auta nie przekracza 1000 zł to nie trzeba płacić podatku od wzbogacenia ??
Pytam was bo co chwilę zmieniają się przepisy , a chcę sprzedać auto przed upływem 6 miesięcy i nie uśmiecha mi się chodzić do skarbówki.
Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję :D
Paweł83
Początkujący

09 Wrz 2015, 10:54

Z tego co kojarzę jak kupiłeś samochód i do 6 miesięcy go sprzedasz do musisz zapłacic podatek, ale nie jestem pewien wiec niech się ktos wypowie jeszcze
zielonek
Aktywny

Auto: P 206
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zmęczenie, sen - przyczyny wypadków drogowych
    Zmęczenie to prawdopodobnie najbardziej bagatelizowany czynnik wśród przyczyn wypadków drogowych, ponieważ jego rzeczywisty udział jest trudny do zmierzenia. Szacuje się, że zmęczenie ma wpływ na nawet 30% wypadków ...
    Jak jeździć bezpiecznie samochodem w nocy?
    Jazda samochodem w nocy jest wyzwaniem nawet dla doświadczonych kierowców. Oprócz ograniczonego pola widzenia, kierowca musi poradzić sobie ze zmęczeniem, sennością oraz oślepiającymi światłami innych samochodów ...