Sprzedaż auta w celu uniknięcia zwyżek za wiek

04 Wrz 2014, 00:34

Hej, będę się streszczał bo już późno, ostatnie auto kupowałem parę lat temu i chce się upewnić czy nic się nie zmieniło w przepisach.

Sytuacja wygląda tak, chce zarejestrować auto na ojca, którego nie ma w tej chwili w kraju - będzie za kilkanaście dni, ale w międzyczasie przechodzą mi koło nosa różne okazje, raz już musiałem wracać po zaliczkę. Konkretniej: chce kupić auto na siebie (wartość nie będzie duża i na umowie k/s widnieć będzie cena poniżej 1000pln, żeby uniknąć US), a za te parę dni sprzedać ojcu.

Rozumiem, że w takiej sytuacji jakiś cudacznych podatków nie będę musiał chyba płacić, ale co z OC? Jeśli kupuje z ważnym OC i za kilka dni sprzedaje ojcu to przyjdzie mi jakaś rekalkulacja? Czy oprócz zgłoszenia sprzedaży auta ubezpieczycielowi będę musiał coś jeszcze robić?

Pozdrawiam ;)
icemann
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

05 Wrz 2014, 09:31

Jesli kupisz z OC to te kilka dni przejeździsz na tym(nawet do końca ważności).. Ojciec sobie wykupi OC po powrocie.. A darowizny części auta na tatę nie bierzesz pod uwagę ?? Tylko żeby to zrobić on musi byc osobiscie w WK..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011