Sprzedaż auta z Polski w Belgi procedura.

13 Lut 2018, 20:39

Mam prośbę o łopatologiczne wytłumaczenie. Wiem, czytałem komentarze w podobnej sprawie, ale nie bardzo rozumiem wszystko. Możecie mi pomóc?
Otóż moja krewna ma auto Skodę Octawia 1.8 / 2004 i przejechane ma tylko 30000 km. Ona mieszka w Polsce, ja zaś w Gandwa, Belgia, mieszkam i pracuję. Chcę od niej kupić to auto. I teraz mam pytanie. Mam meldunek w Polsce, jestem obywatelem polskim, ale nie mieszkam już 7 lat, mam belgijski dowód osobisty, pracę i mieszkanie w Belgi /legalne/ i muszę to auto zarejestrować na belgijskie numery.

Moje pytanie, czy umowa kupna sprzedaży jest taka, jak w Polsce, czy wpisywać 2 adresy, polski i belgijski na umowie?

Po sprzedaży ja w Belgii auto rejestruję, ubezpieczam i otrzymuje tablice oraz miejsce postoju, zaś krewna informuje o sprzedaży, kogo? Ona do mnie przyjechała tym autem, ale tablice i dowód rejestracyjny muszę zdać w tutejszym urzędzie, oni zaś wysyłają je do Polski.

Jakie czynności musi ona podjąć w Polsce, kogo poinformować o sprzedaży? Czy Wydział Komunikacji, ubezpieczyciela czy Urząd Skarbowy, czy nikogo?

Pozdrawiam. :mrgreen: :mrgreen:
Landsgorski
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 02 2010
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: skoda
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

14 Lut 2018, 15:22

Landsgorski napisał(a): czy umowa kupna sprzedaży jest taka, jak w Polsce, czy wpisywać 2 adresy, polski i belgijski na umowie?
Oczywiście ze adres w Belgii skoro tam mieszkasz i pracujesz na dzień dzisiejszy.
Landsgorski napisał(a): zaś krewna informuje o sprzedaży, kogo?
WK w Polsce w miejscu zarejestrowania tego pojazdu.
Landsgorski napisał(a): kogo poinformować o sprzedaży
Napisałem jw. oraz ubezpiczyciela..
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014