Sprzedaż auta za granicę - jakie formalności

25 Sty 2012, 20:41

witam
Mam takie pytanie dotyczące sprzedaży auta obcokrajowcowi mieszkam obecnie w Grecji auto jest zarejestrowane w Polsce kupujący jest Albańczykiem czy wystarczy mi umowa k/s do wyrejestrowania w urzędzie auta .
wladimir75
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 05 2005
Auto: vw polo

26 Maj 2013, 20:08

witam

mam podobny problem

i nie wiem jak go rozwiazac

Sprzedalem auto francuzowi moje auto bylo jako szrot kupilem ja za 8000zl ale sprzedalem za 5000zl bo sie jeszzczze na dodatek zepsulo. Klijent sie trafil wiec sprzedalem. Auto mialem w posiadaniu 2 miesiace. Ciezko go bylo zrozumiec bo mowil tylko po francusku wiec na migi. Auto sprzedalem za granice we wrzenisu 2012 ale jeszcze go nie wyrejestrowalem poniewaz bylem caly czas za granica. teraz pytanie co musze zrobic zeby go wyrejestrowac. Mam jeszcze pytanie bo ona chcial caly czas zeby cene wpisac w euro nie wiem po co. Boje sie tylko czy casem jej nie zmienil jesli tak to co mam zrobic. jak u mnie jest 5000zl na umowie. czy to wogole kogos obchodzi ????
wojass
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 04 2001
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: volvo
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

30 Maj 2013, 12:07

Mam pytanie w temacie, bo się pogubiłem lekko...

Mam Jumper'a, który jest zarejestrowany na firmę - firma jeszcze nie jest zamknięta tylko zawieszona. Z racji na lipe w transporcie zmuszony jestem sprzedać auto. Przy zakupie dostałem zwrot vat'u, ale nie minęło jeszcze 5 lat od zakupu w związku z czym po sprzedaży muszę uzyskany vat oddać do US + podatek dochodowy i vat z f-ry którą wystawię sprzedając auto (to według pań z US oraz księgowej) I tu jest problem: Mam kupca na auto, ale z Białorusi - jaką f-rę wystawić i co z vat'em? Z tego co wiem sprzedając auto poza PL obowiązuje cena netto a ja mam zapłacić podatek dochodowy z f-ry sprzedaży auta.

Z góry dzięki za podpowiedź jak to ugryźć żeby było dobrze

Pozdrawiam
Lupo123
Nowicjusz

Auto: Citroen

02 Cze 2014, 13:51

witam mam pytanie !!
KUPIŁEM WCZORAJ AUTO W NIEMCZECH, ALE OD SŁOWAKA NA JEGO BLACHACH. ON WZIAL TABLICE I DOWOD BO POWIEDZIAL ZE MUSI ODESLAC I STWIERDZIL ZE DOWOD ODDA MI JAK MU GO ODESLA ZE STEMPLEM ZE WYMEDLOWAL SPISALSIMY TYLKO UMOWE, WSZYSTKO JEST OK ??
security90
Obserwowany

Prawo jazdy: 02 02 1918
Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: golf
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: MPV
Rok produkcji: 1913

23 Wrz 2014, 11:49

Dzień dobry,
Jak w temacie postu "Sprzedaż pojazdu za granicę", ale ...
w Polsce zarejestrowany pojazd jest rozbity i dowód rejestracyjny został zabrany przez policję.
Co w tym przypadku, czy:
1. Kupujący z Białorusi: dostaje umowę kupna-sprzedaży, pojazd z tablicami rejestracyjnymi i kartę pojazdu, czyli bez dowodu rejestracyjnego? Czy uda mu się zarejestrować pojazd za granicą? Sprzedający zgłasza w urzędzie zbycie pojazdu za granicę.
2. Sprzedający z umową kupna-sprzedaży zgłasza zbycie pojazdu za granicę w urzędzie, otrzymuję dowód rejestracyjny z wykreślonym badaniem technicznym? Przekazuje jak w pkt.1 i dowód rejestracyjny nabywcy.
Pytanie dodatkowe 1: jaka jest podstawa prawna, która określa jak postąpić?
Pytanie dodatkowe 2: czy ten pojazd po naprawie za granicą uda się ponownie zarejestrować w Polsce?
Będę wdzięczny za odpowiedź.
Pozdrawiam
MS
smmsn
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 0-1984
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: fiat
Silnik: 1.9 JTD
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LX - terenowy krążownik
    Najczęściej kupowanymi autami Lexusa są obecnie SUV-y. W Polsce klienci mogą wybrać popularnego Lexusa NX lub większego Lexusa RX, tymczasem za oceanem oferta obejmuje też dwa jeszcze większe modele – GX oraz prekursora ...