Sprzedaż auta za granicę - jakie formalności

02 Lis 2008, 11:35

Witam.
Chcę sprzedać samochód za granice i nie wiem czy od strony formalnej wymagane są jakieś dodatkowe papiery. Rozumiem że jako właściciel po zawarciu umowy wyrejestowywuje w Urz. Komunikacji, potem zostaje jeszcze polskie OC.
Do czasu jego wygaśnięcia samochód będąc już na zagranicznej rejestracji może na nim jeździć? Czy można w umowie kupna/sprzedaży zaznaczyć że kupujący zrzeka się mojego ubezpieczenia i zobowiązuje się jak najszybciej sam ubez. auto?
Czy obcokrajowiec ma jeszcze jakieś formalności do załatwienia tutaj?
gadget
Nowicjusz

08 Lis 2008, 11:55

może ktoś wreszcie coś strzeli z dupy na ten temat , bo nie jednego ta kwestia interesuje...
spermochlip
Nowicjusz

13 Lis 2008, 23:06

Po sprzedaży auta za granicę są dwie opcje:

1. postępujemy jak w przypadku samochodu z kraju czyli:
- zgłaszamy sprzedaż ze swoją kopią umowy
- oddajemy wszystkie dokumenty (tablice, oc, dowód rejestracyjny karta pojazdu) kupującemu, który wszystko zdaje w swoim kraju przy rejestracji.

Sytuacja odwrotna zdarza się także gdy kupujemy samochód z zagranicy np. z niemiec, który nie jest wyrejestrowany. Można go zarejestrować na niemieckich dokumentach a polski urząd zgłosi to do niemieckiego.

2. wyrejestrowujemy pojazd w związku z jego wywozem z kraju. art. 79 par 1 pkt 3

UWAGA!!
Po WYREJESTROWANIU nie mylić ze zgłoszeniem sprzedaży nie można takiego pojazdu ponownie zarejestrować w Polsce. Patrz ten post auto-ze-zlomu-vt13192.htm mówi o tym art 79 pkt 4 ustawy prawo o ruchu drogowym

Wyrejestrowanie kosztuje 10 zł - wydanie decyzji wydanej przez urząd gdzie był ostatnio zarejestrowany.

W tym przypadku cytowany wyżej przepis czyli pkt 3 mówi o wyrejestrowaniu w przypadku wywozu z kraju, jeżeli pojazd został zarejestrowany za granicą lub zbyty za granicę.

Samo wyrejestrowanie zgodnie z rozporządzeniem o rejestracji i oznaczaniu pojazdów par 15 art 1 pkt 3 to:
a) złożenie wniosku o wyrejestrowanie
b) dołączenie umowy/faktury sprzedaży za granicę i stosownego oświadczenia wg wzoru w urzędzie lub kopii dokumentu potwierdzającego zarejestrowanie pojazdu za granicą
c) dołączamy tablice, dowód rejestracyjny, kartę pojazdu jeśli była wydana

Urząd:
1. zabiera tablice
2. unieważnia kartę pojazdu i dowód rejestracyjny przez adnotację Pojazd wyrejestrowany, przyczyna, data
3. wydaje decyzję o wyrejestrowaniu
4. zwraca unieważniony dowód rejestracyjny w przypadku wywozu za granicę
5. we wrocławskim urzędzie komunikacji robią inaczej niż w przepisach bo wydają skasowaną kartę pojazdu (ucięty róg) i zabierają dowód rejestracyjny

Z tymi dokumentami obcokrajowiec na lawecie może zabrać samochód lub zarejestrować go na tablice wywozowe (czerwone) dostanie wtedy czasowy dowód rejestracyjny (miękki) ważny 7-14 dni na dojazd do domu.

My na tej podstawie zgłaszamy to do ubezpieczyciela.

Oczywiście jeżeli kupujący pisemnie zrzeknie się polisy to jest ona z dniem zrzeknięcia się zamknięta i można wystąpić o zwrot pieniędzy za niewykorzystane OC.

To tyle mam nadzieję, że wyczerpałem temat ;)

Dariusz Sawicki

Urząd
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

17 Paź 2009, 23:05

Witajcie,

odnawiam temat, bo mam rozwiniecie problemu.

Jak przeprowadzic transakcje sprzedazy, jesli osoba kupujaca auto nie ma mozliwosci osobiscie przyjechac i podpisac umowy (w moim przypadku kontrachent z Wybrzeza Kosci Słoniowej :) ).

Chce wplacic pieniadze z gory i wyslac transport. Jak przygotowac dokumenty i kiedy je przekazac???

Dziekuje za wszelka pomoc.

Pozdrawiam serdecznie
Marek
dodgearies
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

19 Paź 2009, 10:32

a kto przyjedzie tym transportem? Może on będzie z upoważnieniem do kupna samochodu w imieniu osoby kupującej

Drugi pomysł to wysłać umowę do podpisania przez kupującego i po jej otrzymaniu oddać pojazd.

Pytanie jest jakie dokumenty będą wymagane w Wybrzeżu Kości Słoniowej do rejestracji - czyli czy wystarczy, że sprzedasz samochód i oddasz wszystkie polskie dokumenty (karta pojazdu, dowód rejestracyjny, tablice)
czy też będą chcieli mieć pojazd w Polsce wyrejestrowany lub tablice wywozowe.

W pierwszym przypadku po sprzedaży idziesz do urzędu komunikacji i zgłaszasz sprzedaż a potem ten fakt do ubezpieczalni i kończysz OC.

W drugim przypadku kupujący lub osoba przez niego upoważniona idzie do urzędu komunikacji i wyrabia tablice wywozowe - czerwone.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

21 Paź 2009, 13:13

Kolego przeciez to wałek ze sprzedaza auta na wybrzeze kosci sloniowej ...
3xtasy
Nowicjusz

Miejscowość: wroc
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowe stawki akcyzy w 2017 roku na samochody osobowe
    Zmiany naliczania podatku akcyzowego od samochodów osobowych najprawdopodobniej zostaną wprowadzone od nowego 2017 roku. Rząd zamierza ograniczyć import starych samochodów. Według nowych przepisów im ...

25 Lut 2010, 16:08

Witam
Mam takie pytanie dotyczące sprzedaży auta obcokrajowcowi
Aktualnie mieszkam za granicą dokładnie w Grecji, mam tu samochód sprowadzony z polski (zarejestrowany i ubezpieczony w Polsce), chcę go sprzedać tutaj grekowi
czy wystarczy zwykła umowa kupna sprzedaży i wygłoszenie go w WK i PZU czy są też potrzebne jakieś inne dokumenty
Tori
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

25 Lut 2010, 19:51

Tori napisał(a):Witam
Mam takie pytanie dotyczące sprzedaży auta obcokrajowcowi
Aktualnie mieszkam za granicą dokładnie w Grecji, mam tu samochód sprowadzony z polski (zarejestrowany i ubezpieczony w Polsce), chcę go sprzedać tutaj grekowi
czy wystarczy zwykła umowa kupna sprzedaży i wygłoszenie go w WK i PZU czy są też potrzebne jakieś inne dokumenty

Ja sprzedając moje auto na Ukraine ( kupił je handlarz) spisałem tylko Umowe kupna sprzedaży i to wszystko - dałem mu dowód rejestracyjny i polise OC oraz karte pojazdu.
Jesli chodzi o tablice rejestracyjne to - wziął auto razem z nimi.
Też myslałem, że będzie jakiś problem z wyrejestrowaniem bo nie mam tablic - ale to mylne założenie.
Pojechałem do WK i dałem umowe kupna -sprzedazy mówiąc, ze samochód pojechał za granice z moimi tablicami - zadnego problemu nie było wydrukowali mi specjalne wnioski i oświadczenie (które wypełniłem przy nich bo mają w systemie nr. karty pojazdu) i tak wyrejestrowałem auto. Umowe kupna-sprzedazy mi podstęplowali jak i dostałem zaświadczenie do Ubezpieczalni , że auto jest za granicą.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

05 Mar 2010, 17:45

dzien dobry mam pytanie.
Mieszkam w Czechach i chce kupi c w Polsce auto, ktore bylo sprowadzone..takze ktora cene place, netto czy brutto?? auto bylo by na firme. Wiem, ze kdy kupujesz auto w niemczech takze placis cenne netto, ale ciekawa jestem jak je to w Polsce gdy auto chce kupic sprowadzone z Belgii auto, a zarejestrowac w Czechach...

dzieki
maglena
Nowicjusz

Miejscowość: Czechy

08 Mar 2010, 00:53

to czy kupisz w cenie netto czy brutto zależy od tego czy kupujący i sprzedający są unijnymi płatnikami VAT. Jeśli tak to można wystawić fakturę netto a Ty w Czechach zapłacisz VAT.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

11 Maj 2010, 23:07

Witam!

Bardzo proszę o radę. Chcę kupić sprowadzone autko (np. z Niemiec) w celu eksportu poza Unię. Laweta w grę nie wchodzi. Czy mogę dostać tymczasowe tablice polskie?
Będę też potrzebował potwierdzenie wyrejestrowania przy rejestracji za granicą (w tym przypadku to Białoruś). Jak to z tym wygląda?
Facaldo
Nowicjusz

Miejscowość: PL

22 Sty 2012, 13:23

witam mam podobny dylemat chcę sprzedać auto mieszkam za granicą ale nie na stałe samochód jest na polskich tablicach i chce go kupić ode mnie też polak mieszkający tak samo jak ja w Anglii.
Pierwsze jaką mam sporządzić umowę kupna-sprzedaży tego auta pytam ponieważ obydwoje jesteśmy z polski a pracujemy za granicą,z tego co wiem osoba ta chce to auto wyremontować i zarejestrować w UK ale jak szybko to zrobi to sam nie wie,bo może być też opcja taka że po prostu użyje mojego auta jako części zamiennych do stworzenia jednego auta z kilku egzemplarzy tej marki.
Czy muszę zawrzeć umowę sprzedaży auta jako auta czy np sprzedaż auta na części ?
Jakie dokumenty muszę oddać tej osobie w obu tych przypadkach.
No i czy umowa ma być ta sama co w Polsce bo w Anglii dowód sprzedaży i zawarcie zarazem umowy kupna jest w dowodzie rejestracyjnym.
Jarecki
jareckileeds7
Nowicjusz

Miejscowość: LEEDS

22 Sty 2012, 19:50

jareckileeds7 napisał(a):Czy muszę zawrzeć umowę sprzedaży auta jako auta

Oczywiscie ze tak.Przeciez piszesz ze samochod jest na naszych TR a więc jak zglosisz w Polsce jedo sprzedaz...
jareckileeds7 napisał(a):czy np sprzedaż auta na części ?

Nie mozesz napisac takiego dokumentu bo WK nie przyjmnie Ci takiego dokumentu...
jareckileeds7 napisał(a):Jakie dokumenty muszę oddać tej osobie w obu tych przypadkach.

Drugiego przypadku nie ma-rozumiesz.... :?: :?:
W pierwszym przypadku oddajesz:
1/ DR pojazdu
2/ KP pojadu/jezeli taka posiadasz/
3/ OC
4/ Orginal umowy k/s....
jareckileeds7 napisał(a):No i czy umowa ma być ta sama co w Polsce
Tylko i wyłącznie taka
jareckileeds7 napisał(a): bo w Anglii dowód sprzedaży i zawarcie zarazem umowy kupna jest w dowodzie rejestracyjnym.

Przeciez zgłoszenie sprzedazy będziesz załatwiał w Polsce a nie w Anglii...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

25 Sty 2012, 19:43

no dobra czyli do wydziału komunikacji w Polsce potrzebuję tylko umowę sprzedaży auta czy coś jeszcze do tego żebym pózniej nie miał jakiś problemów z urzędasami.
Adres tej osoby oczywiście w tej umowie ma być angielski czy polski bo legitymuje się on polskimi dokumentami a nie angielskimi.
A w WK słyszałem że muszę wypełnić jakiś dokument z prośbą o wyrejestrowanie auta i trzeba zapłacić 10zł czy to prawda.
A co z tablicami?
Jarecki
jareckileeds7
Nowicjusz

Miejscowość: LEEDS

25 Sty 2012, 20:08

jareckileeds7 napisał(a):do wydziału komunikacji w Polsce potrzebuję tylko umowę sprzedaży auta

W zupełnosci wystarczy..To wszystko nic więcej nie potrzeba...
jareckileeds7 napisał(a):Adres tej osoby oczywiście w tej umowie ma

jareckileeds7 napisał(a): czy polski bo legitymuje się on polskimi dokumentami

Tylko i wyłącznie polski...
jareckileeds7 napisał(a):A w WK słyszałem że muszę wypełnić jakiś dokument z prośbą o wyrejestrowanie auta i trzeba zapłacić 10zł czy to prawda.
A co z tablicami?

Całkiem mozliwe...Nie ma nic za darmo....TR Ciebie nie interesują,przekazujesz z samochodem kupującemu...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014