Sprzedaż nieprzerejestrowanego auta

13 Maj 2024, 12:16

Witam, 4 lata temu kupiłem auto, niestety z powodów zdrowotno osobistych nie dałem rady go na siebie przerejestrować. Czy w takim wypadku mogę sprzedać auto czy najpierw muszę je przerejetrowac na siebie ? Posiadam fv na auto
Skipper1983
Nowicjusz

13 Maj 2024, 16:06

Jak nie przerejestrujesz to musisz przekazać następnemu właścicielowi dowód zakupu czyli fakturę o której wspomniałeś. Jak przerejestrujesz to już tylko wystarczy umowa między Tobą, a kupującym.

Ubezpieczenie OC masz ważne na ten samochód?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

13 Maj 2024, 16:33

Tak , auto jest ubezpieczone na mnie , plus ma ważne badanie techniczne.
Skipper1983
Nowicjusz

13 Maj 2024, 16:36

No to nie powinno być problemu jak przekażesz wszystkie dokumenty żeby była ciągłość umów.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

13 Maj 2024, 16:39

To super , myślałem że będę miał jakieś kłopoty .
Skipper1983
Nowicjusz

13 Maj 2024, 19:21

Aby po sprzedaży nie myśleć o kolejnych kłopotach musisz wiedzieć że masz obowiązek do swojego WK zgłosić zbycie pojazdu w określonym terminie . Tak samo powinieneś powiadomić FU . Jeśli nie możesz osobiście, możesz zrobić przez internet , korespondencyjnie pocztą lub pisemnie upoważnić inną osobę . Tłumaczenie że przyczyny zdrowotne , osobiste nie pozwalają na te czynności to nie usprawiedliwiają na ówczesne czasy.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Corolla WRC (1997–1999)
    Pierwsza połowa lat 90. na rajdowych trasach należała do modelu Celica GT-Four. Pierwsza Celica z napędem na wszystkie koła dowiodła swych zalet jako świetny samochód wyczynowy, zdobywając tytuł mistrza kierowców ...