Sprzedaż Peugeota 207 - lubi popijać olej i lekko puszcza dym ruszając

15 Lip 2021, 13:40

Witam wszystkich,
Jestem posiadaczem 207 od 2,5roku. Do tej pory wszystkie naprawy i wymiany robiłem regularnie. Auto nie straciło mocy, nie gaśnie ale lubi olej. Nie kontroluje ile bierze natomiast co jakiś czas dolewam. Nie ma wycieku, plam na chodniku tylko potrafi zostawić niebieski dym przy ruszeniu z jedynki.
Co w takiej sytuacji mam zrobić podczas sprzedaży auta? Wystarczy, że uświadomię nabywającego o tym fakcie i zejdę z ceny? Jeżeli tak to ile?
Amerikkano
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2011
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Peugeot 207
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

15 Lip 2021, 16:02

Powiadomić o tym fakcie kupującego a nawet zawrzeć taki punkt w uwagach na umowie żeby było wszystko jasne. To już ile zejdziesz z ceny zależy od Ciebie nie znamy Twojego samochodu i pozostałego jego stanu żeby go wycenić :wink:

Przyczyn takiego problemu może być kilka. Próbowałeś coś z tym zrobić? Długo jeździsz z tym problemem?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

16 Lip 2021, 11:24

Chciałbym żeby to były tylko pierścienie a nie remont. Ostatnio miałem wydatki rzędu 2k(sądy, świece,klocki,tarcze,łożysko,łączniki,wydech) i wolę auto sprzedać a nowemu właścicielowi zejść trochę z ceny. Zrobię jeszcze samodzielną wymianie oleju, wykręcę świece, strzelę płukankę, naftę do komory spalania, przedmucham i zobaczę efekt. Myślę ze jako kompletny laik dam radę?
Amerikkano
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2011
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Peugeot 207
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

16 Lip 2021, 11:54

Dasz radę, to nie jest trudne. Ja kiedyś na zapieczone pierścienie stosowałem coś takiego jak Xado Antykoks czy jakoś tak to się nazywało. Aplikowałem chyba dwa razy w odstępach kilku dniowych i powiem ci że efekt był widoczny przy zmniejszonym spalaniu oleju.

Możesz podjechać gdzieś do warsztatu i wcześniej przed tymi zabiegami zrobić pomiar kompresji, a drugi z próbą olejową. Zobaczysz czy będą jakieś znaczne różnice.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hyundai Veloster oraz Veloster Turbo
    Podczas targów motoryzacyjnych NAIAS 2018 w Detroit Hyundai zaprezentował nowy model Veloster i Veloster Turbo. Awangardowy projekt samochodu jest efektem współpracy projektantów z Korei oraz Stanów ...