REKLAMA
Hej,
mój problem wygląda tak:
kupiłam samochód na jesieni zeszlego roku od znajomego. Znajomy ten nabył to auto niecały miesiąc wcześniej od innej osoby (w tym czasie nie dokonywał rejestracji w UK). Zapewne ta inna osoba powiadomiła zakład ubezpieczeń o nowym nabywcy samochodu, czyli o moim znajomym, natomiast znajomy nie poinformował tego zakładu o tym, że ja to auto od niego kupiłam (z czystej niewiedzy).
Polisa OC została opłacona jeszcze przez tamtą inną osobę i trwa do końca maja tego roku, zatem cały czas jest aktywna. Z tego co wiem, jako że zmienił się wlaściciel samochodu w ciągu jej obowiązywania, polisa ta wygaśnie wraz z ostatnim dniem jej obowiązywania, zatem musze wykupić nową polisę i to też mam zamiar zrobić.
Nurtuje mnie jednak to, że znajomy nie poinformował ubezpieczalni o mnie, zatem zakład ubezpieczeń ma w bazie dane znajomego jako właściciela tego pojazdu. Czy grożą mu jakieś sankcje z tego tytułu? Wobec siebie też nie jestem pewna, może powinnam także skontaktować się z ubezpieczycielem? Niestety jestem świeżym kierowcą, to mój pierwszy samochód i nie jestem obcykana w prawie komunikacyjnym
Wyczytałam, że istnieje jeszcze kwestia rekalkulacji składki OC. Znajomy nie dostał informacji od zakładu ubezpieczeń, że w związku z tym, że jest nowym właścicielem, składkę należy na nowo obliczyć - ale być może dlatego, że znajomy ma 60% zniżki, zatem mogło to być tożsame ze zniżkami tej innej osoby. Podejrzewam, że gdyby znajomy jednak zgłosił mnie jako zabywcę, wtedy ja miałabym kłopoty, bo ja takich zniżek nie mam, choć również zakupiłam auto przy pomocy osoby ze znizkami 60%, z tym że ja jestem współwłaścicielem (26 lat, prawko ok. 3 lat), więc pewnie ma to jakieś znaczenie.
- czy podczas zawierania przeze mnie nowej polisy (prawdopodobnie z tym samym ubezpieczycielem) wyjdzie na jaw ta nieścisłość i pojawią się jakieś konsekwencje? Nie trafiłam w internecie na info o karach gdy nie powiadamia się zakład ubepzieczeń o nowym nabywcy auta,
- na polisie widnieja jeszcze stare numery mojego samochodu, ja go rejestrowałam i mam inne; czy polisa jest nadal aktualna dla mojego samochodu?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc, bardzo zalezy mi na rozwianiu wątpliwości. Mam fobie na wszelkie niesnaski z prawem w naszym kraju