Sprzedaż samochodu z miękkim dowodem rejestracyjnym

01 Lip 2021, 21:33

W mojej okolicy jest fajny samochód i chciałbym go kupić zostawiając w rozliczeniu swój. Ale problem jest taki że wkoncu go przerejestrowałem tydzień temu i mam narazie tymczasowy dowód rejestracyjny i czy z takim dowodem mogę go sprzedać czy muszę zaczekać aż będę mieć stały dowód ?
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

02 Lip 2021, 15:54

ineedl napisał(a): i czy z takim dowodem mogę go sprzedać czy muszę zaczekać aż będę mieć stały dowód ?

jeżeli się dogadasz ze sprzedającym to tak, ale sprzedać go możesz formalnie po odbiorze twardego dopiero. ..
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

02 Lip 2021, 16:29

No ale i tak twardy dowód będzie musiał odebrać obecny właściciel. Najlepiej tu się dogadać lub spisać wstępną umowę z jakąś zaliczką ze samochód zostanie sprzedany zaraz po otrzymaniu twardego dowodu. Ja ostatnio miałem go do odbioru po 16 dniach (+2 dni po otrzymaniu sms) więc dosyć szybko.

Tu już był podobny wątek na forum w którym jeszcze była informacja o przeglądzie mieki-dowod-brak-przegladu-a-sprzedaz-vt123369.htm
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

02 Lip 2021, 17:49

u nas średnio około 10 dni roboczych, my spisujemy taką wstępną umowę, i na miękkim sprzedaję, tzn. miękki zostaje u mnie, a twardy i książkę pojazdu dowożę lub dosyłam razem z fakturą na samochód.

Paranoja z tymi miękkimi dowodami , auta nie można sprzedać, mam zamrożony towar, czy ktoś się w końcu a to weźmie ?
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

02 Lip 2021, 20:24

I tak sprawa już nieaktualna bo auto okazało się być niewiele lepsze niż moje obecne
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Największy na świecie salon Audi w Dubaju
    Nowy salon Audi doskonale wpisuje się w obraz Dubaju - miasta rekordów. Niedawno odbyło się tu uroczyste otwarcie największego na świecie showroomu marki z czterema ringami. Uroczystość uświetnił występ amerykańskiej ...