Sprzedaż sprowadzonego auta

07 Lis 2007, 18:31

witam. na wstepie chce napisac ze nie jestem zadnym handlarzem ani nic takiego bo o takie rzeczy bym nie pytal. sprawa wyglada tak.sprowadzilem sobie autko z niemiec zaplacilem 15 tys euro.sprowadzilem je dwa dni temu.mam kuzyna w niemczech i mi autko polecil. dzis dzwonil kuzyn i mowil ze jest takie samo auto tylko rok mlodsze i troszke tansze. chcialbym sprzedac to auto co kupilem pare dni temu i pojechac po to co jest w niemczech. chcialbym wstawic w komis to auto co juz mam.pan w komisie mi powiedzial ze musze przygotowac auto do rejestracji ( oplacic akzyce z faktycznej kwoty) itp. mysle sobie ok.zaplace wszystko oplace i bedzie git.przypomnialo mi sie co mi kiedys znajomy mowil ze jesli sie kupi auto to nie mozna go sprzedac do pol roku czy kupic nowego bo wtedy sie placi jakis podatek od dochodu. o co w tym chodzi??? nie wiem..prosze niech ktos mi wytlumaczy bo czas mnie goni..aa i jescze chce nadmienic ze auto nie musze rejestrowac w polsce tylko oplacic akcyze ,zrobic przeglad i w urzedzie skarbowym jakies zwolnienie z podatku..czyli urzad komunikacjii omijam...prosze o pomoc
czarny
Nowicjusz

11 Lis 2007, 17:01

Przepadło kupiłeś auto i teraz trzeba je opłacić i już przy nim zostań też do końca się nie łapie w tym co napisałeś ale wiem jedno że nawet jeśli bedziesz chciał to auto sprzedać i tamto kupić taniej powiem jedno, że już ci sie to nie opłaci tylko Cię drożej wyniesie i tak temu auta co teraz kupiłeś musisz go opłacić to wszystko jak kupiłeś to przy nim teraz zostań ja bym tak zrobił :wink:
Johnn
Nowicjusz

13 Gru 2007, 22:10

mozesz sprzedac auto po zaplaceniu akcyzy irecyklingu oraz odbiorze dokumentu z US za cene nie wyzsza jak Cie samochod kosztowal (zakup+akcyza+recykling+160złUS) jezeli sprzedaz za kwote wyzsza to zaplacisz podatek dochodowy.Po uplywie 1/2 roku mozesz sprzedawac za ile chcesz
arturrrr83
Nowicjusz

Miejscowość: warszawa

15 Gru 2007, 21:57

arturrrr83 napisał(a):mozesz sprzedac auto po zaplaceniu akcyzy irecyklingu oraz odbiorze dokumentu z US za cene nie wyzsza jak Cie samochod kosztowal (zakup+akcyza+recykling+160złUS) jezeli sprzedaz za kwote wyzsza to zaplacisz podatek dochodowy.Po uplywie 1/2 roku mozesz sprzedawac za ile chcesz

Tak ale od "zysku" zapłaci podatek.
Jacek
jaceknie
Początkujący

Miejscowość: Nowy Dwór Maz.

02 Lut 2008, 19:38

to czemu ja ja kupilem samochod to musialem zaplacik podatek od wzbogacenia?
respian
Nowicjusz

20 Wrz 2009, 15:52

Okres 6 miesięcy liczy się od daty zakupu czy daty rejestracji w Polsce?
arkasper
Nowicjusz

21 Wrz 2009, 11:05

mamy tu dwa pojęcia:
1. podatek dochodowy (od dochodu czyli różnicy między ceną sprzedaży a ceną kupna) jeśli masz różnicę i zarobiłeś w ciągu 6 miesięcy od daty zakupu to jesteś zobowiązany zapłacić od tego podatek
2. podatek od wzbogacenia czyli podatek od czynności cywilno-prawnych - taką czynnością jest umowa kupna sprzedaży, wtedy kupujący płaci 2% od umowy a sprzedający w zależności od sytuacji w pkt. 1

W Twoim przypadku opłacasz to co piszą poprzednicy i jeśli sprzedajesz drożej to zapłacisz podatek a jeśli za tyle samo lub tanie to nie płacisz bo nie zarobiłeś tylko straciłeś.

tu możesz sobie wyliczyć akcyzę i wydrukować dokumenty do urzędu celnego, skarbowego i recykling
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam