Sprzegło, ale jakie?!

18 Wrz 2009, 21:44

witam jakies 3 tygodnie temu zakupilem sobie bmw e30 316 1990r. 73kW. po jezdzie probnej wiedzialem ze cos nie tak ze sprzeglem, zrobilem 1800km i jakos nie dawno tj. 5 dni temu z pod maski podczas ruszania pojawil sie dzwiek, piszczacy. na zapalonym silniku , na luzie jak wcisne sprzeglo to takze piszczy. to samo przy ruszaniu i zmianie biegow. jednak na wysokich obrotach tego nie slychac. wydaje mi sie ze byl wyciek ze sprzegla i teraz jest suche dlatego piszczy. nie jestem pewien. w kazdym badz razie. co do wymiany?! kolo dwumasowe? wysprzeglik? bo napewno sprzeglo kompletne.

moj glowny problem polega na tym, ze w warsztatach wolaja za sprzeglo LUKa 750 zloty. a na allegro widzialem za 399. w czym roznica?! za 419 nawet eh i nie wiem o co chodzi. wiem ze nie moge jezdzic a nie wiem czy jest roznica miedzy srednica 215mm a 220. napewno 10 zabkow. pomoze mi ktos?:(
lehmk
Nowicjusz

• 18 Wrz 2009, 21:52

Witam.w e30 nie ma kola dwumasowego tylko jest zwykle sprzeglo.w warsztacie chyba masz juz z wymiana podana cenechociaz rozne sa warsztaty.piszczy bo lozysko oporowe sie zatrarlo ale jak juz robierac to zrobic to porzadnie,czyli wymienic wszystko
    radek15
    Początkujący

Miejscowość: skierniewice

18 Wrz 2009, 21:55

czyli nie jest zle. wolaja 750 plus 250 za wstawienie. a jakiejs firmy UV zamiennik 5 stow. to nie lepiej na allegro zamowic LUKa za te 450 zl? czy to jakas podrob a tak podpisana? bo wstawic moze mi wujek ktory jest mechanikiem i wezmie grosze. problem mam tylko z zakupem sprzegla. 215mm czy 220?! i czy wogole z allegro te LUKa to oryginal czy chinska porboka. a jest tak to czy sie oplaca wogole to kupic.
    lehmk
    Nowicjusz

18 Wrz 2009, 22:03

w tych pieniadzach to bys mial oryginal...nie proponuje zamawiac czegos takiego przez allegro bo nie wiesz co masz u siebie.najpierw sie wyjmuje,a pozniej kupuje takie rzeczy.idz do sklepu i niech Ci doradza co wziac
    radek15
    Początkujący

18 Wrz 2009, 22:08

bylem w 3 sklepach. koles zawolal 639 zeta pytal o moc rocznik i model, zajrzal w ksiazke i mowi ze luka w tej cenie. zapytalm o srednice i ilosc zabkow. 220mm, 10. to dlaczego mam nie zamawiac z allegro skoro jest takie sprzeglo do tego modelu z takimi parametrami?
    lehmk
    Nowicjusz

18 Wrz 2009, 22:17

jestes pewny ze masz oryginalny silnik?i na pewno jest w nim takie sprzeglo to mozesz zamawiac.ja takie rzeczy najpierw wyjmuje a pozniej zamawiam.
    radek15
    Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
      Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
      Suzuki Jimny
      Mała terenówka Suzuki była już kiedyś dostępna ze zdejmowanym dachem. Ale najnowsza odsłona modelu, która ostatnio skradła serca wielu kierowców, nie doczekała się dotąd takiej odsłony. Są jednak spore ...

18 Wrz 2009, 22:24

z tego co wiem. silnik jest od nowosci bo mam papiery wszystkie niemieckie itd itp. (w2006 sprowadzona do polski) a sprzeglo wymieniane w serwisie bmw w niemczech. za bardzo nie rozumiem pojecia"oryginalny silnik". skoro koles w sklepie doradza mi zamiennik za 500 zloty podaj mi jego parametru a ja mam na allegro sprzeglo kompltne tych samyc parametrow za sto zeta taniej podpisan firmy LUK, to chyba lepiej zamowic z allegro i odebrac osobiscie co ?:) poczekam na reszte forumowiczow co mi doradza. dzieki za pomoc.

[ Dodano: Pią Wrz 18, 2009 23:33 ]
    wszedzie na allegro pisza ze "sprzeglo do silnikow z kolem zamachowym dwumasowym" a ty piszesz ze ja nie mam tego kola. i o co teaz kaman. a jak jest bez kola do ma srednice 215mm. a nie 220. czy moze ktos zaproponowac link jakis?:) zalezy mi na czasie :(
    lehmk
    Nowicjusz

19 Wrz 2009, 09:03

->http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AC11&mospid=47270&btnr=21_0011&hg=21&fg=05
    Ostatnio edytowany przez andrzej_124, 20 Wrz 2009, 20:41, edytowano w sumie 1 raz
    andrzej_124
    Stały forumowicz

19 Wrz 2009, 15:05

andrzej_124 napisał(a):http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AC11&mospid=47270&btnr=21_0011&hg=21&fg=05

a co mi to daje?:)
    lehmk
    Nowicjusz