Sprzęgło hydrokinetyczne i skrzynia manualna

18 Lut 2012, 20:11

Witam mam pyta,nie jak będzie się sprawować sprzęgło hydrokinetyczne i skrzynia manualna, jakie będą wady takiego zestawu. Ewentualnie może ktoś kojarzy skrzynie automatyczną która działa bez ingerencji elektroniki.
Pozdrawiam.
szeryf110
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 03 1984
Auto: seat toledo mk2

19 Lut 2012, 01:31

taki manual z automatycznym sprzęgłęm masz w mercedesach (na przykład dość częsty w mercu A)
ogólnie można by powiedzieć że łączy w sobie wszytkie wady automatu i manuala :mrgreen:
jeśli automat bez elektroniki to jakiś bardzo stary se sterowaniem czysto hydraulicznym, ogólnie nie stosowane w dzisiejszych samochodach, ale czego się obawiasz?? automaty są dość mocnymi i bezawaryjnymi skrzyniami, a te "manuale" z automatycznym sprzęgłem też są naszpikowane elektroniką
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

19 Lut 2012, 14:51

potrzebuje zrobić układ napędowy od podstaw i tak sobie wymyśliłem ze sprzegło hydrokinetyczne połącze ze zwykłą skrzynią i po dodaniu gazu pojazd bedzie ruszał.
Tylko zastanawiam sie czy da sie zmieniać biegi w czsie jazdy w takim zestawie.
automaty z elektroniką nie wchodza w gre do buggy.
szeryf110
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 03 1984
Auto: seat toledo mk2

21 Lut 2012, 16:02

załóż normalne sprzęgło, będzie o wiele lepsze, do tego mniej waży, pomijając koszta,
konwerter dobry hydrauliczny 4000 :mrgreen: i wszytko w temacie
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Poradnik kupującego #2 - Audi A4 B6 (2000-2004)
    Geneza Audi A4 o oznaczeniu producenta B6 wprowadzono do sprzedaży w 2000 roku jako sedan. W następnym roku dołączyła wersja kombi, a w 2002 roku kabriolet. Samochód dzieli wiele rozwiązań z poprzednim modelem o oznaczeniu ...