Środek do automatycznej skrzyni biegów

07 Lis 2011, 10:43

Witam
Mam problem z automatyczną skrzynią biegów w Fordzie Areostarze.
Znalazłem na allegro środek o nazwie "Prolong" Automatic & Manual Transmission Treatment, który jak wynika z opisu polepsza działanie automatu. Czy ktoś miał może kontakt z tym środkiem?
JohnyD
Obserwowany

Auto: Fiat Seicento

18 Lis 2011, 13:36

Mam Mercedesa W203 C klasa 2002 rok automat 1,8 l. kompressor. przebieg ponad 230.000 km. Miałem podobny problem ze skrzynią biegów. Przy stanie licznika ok 150000 km zauważyłem , że skrzynia zaczyna szarpać. Głównie zauważalne to było rano przy zmianie biegu z 1 na 2 i 2 na 3.
Akurat wtedy przebywał na urlopie w Polsce mój kuzyn z USA. Przy kieliszku od słowa do słowa powiedział mi , że on od wielu lat w swoich samochodach stosuje preparaty o nazwie "PROLONG".
Miesiąc później otrzymałem od niego paczkę z Prolongiem "Transmission Treatment Automatic i manual". Spuściłem ze skrzyni stary olej (zleciało tylko ok. 4 litry) wlałem świeży olej i wlałem też 2 opakowania prolonga po 8 uncji - czyli w sumie 16 uncji (niecałe 0,5 litra). Efekt praktycznie od razu, po przejechaniu zaledwie kilku km. Zauważyłem zdecydowana poprawę podczas zmiany biegów, a po przejechaniu ok. 400 km. czułem się jakbym miał nową skrzynię biegów. Żadnych szarpnięć, zmiany gładziutkie, kick down też bez żadnego problemu. Cała akcja z Prolongiem kosztowała mnie 60 $ (dwie buteleczki po 8 uncji + przesyłka z USA.
Całą akcję powtórzyłem przy przebiegu 190000 km. i kilka dni temu przy przebiegu 230000 km.
Polecam wszystkim to DZIAŁA !!!
Mało tego, Prolong produkuje też dodatki do olejów silnikowych. Wlewam 8 uncji przy każdej wymianie oleju. Nazwa dodatku do oleju silnikowego to "Engine treatment booster".
Silnik rakieta (w pamięci komputera zapisała się prędkość max. 239 km/h).
polecam to naprawdę działa !! :D
newjersey
Obserwowany

Auto: MERCEDES

16 Sty 2012, 20:28

jesli chodzi o mercedesy to ogolnie powino sie zmieniac olej w automatycznej skrzyni co 75tys km , jesli ktos ma na taksowce lub jazda z przyczepo to co 50tys km, wtedy te skrzynie chodza bez zazutow jesli sie prawidlowo wymienia olej , po 1 trzeba tez wymienic filter i powino sie spusczac olej z turbiny to jest ok 8-9 litrow lacznie, jesli niema spustu w turbinie trzeba odpiac przewod od chlodnicy i przepompowac stary olej. wtedy tak servisowane skrzynie jezdza po 500tys km i wiecej
Tumas
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: audi A4 1.8 t

20 Sty 2012, 12:01

Dodawanie takich środków ma sens,ale tak jak kolega Tumas pisze,przy wymianie cyklicznej oleju w ASB,olej powinno się wymieniać nawet co 40 tyś km,60 tyś max.Ten środek obniża tarcie wewnętrzne tylko tam gdzie to jest dopuszczalne,ale nie w obrębie samych tarczek,obniża temperaturę panującą w samej skrzyni,przedłużając przez to znacznie jej trwałość,najlepiej jest olej wymienić, ale tylko przez zastosowanie metody statycznej ,i równocześnie zastosować Prolong.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

04 Lis 2019, 02:43

Nie do końca tak z tymi dodatkami jest - ale to długa historia - polecam zobaczyć co mi się przytrafiło, polecam zobaczyć do końca
Ostatnio edytowany przez ArteK, 15 Lis 2019, 16:33, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Regulamin pkt 4.4.e
kopczyniak
Obserwowany

Prawo jazdy: 12 07 1984
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Nissan Murano
Silnik: 3,5
Paliwo: Benzyna
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2007

15 Lis 2019, 16:36

kopczyniak napisał(a):Nie do końca tak z tymi dodatkami jest
Wszystko zależy od tego jaki środek dodajemy, ile go dodamy, w jakim stanie jest skrzynia, kiedy był w niej wymieniany olej. Tu jest bardzo dużo zapytań na które warto znać odpowiedzi przed dodaniem jakiegoś środka. Trzeba jednak pamiętać że w jednym przypadku może być ok i będzie lepiej a w drugim odwrotnie.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!