Środek do usuwania "konserwacji" Fiat 126p

19 Kwi 2020, 18:18

Witam. Postanowiłem uratować klasyka i kupiłem małego fiata :)
Po rozebraniu wnętrza i elementów karoserii okazało się że ktoś chciał zakonserwować karoserię ale nie koniecznie środkami do tego przeznaczonymi. Substancja o konsystencji smaru/smoły w kolorze czarnym jest dosłownie wszędzie gdzie tylko dało się wysmarować. W bagażniku nie da się nic odkręcić bez ubrudzenia sobie rąk po łokcie. W drzwiach, tylnych boczkach, bagażniku, komorze silnika, wnękach po tylnych światłach oraz cała wiązka jest upaćkana w tym "czymś"
Moje pytanie brzmi czy znacie jakiś dobry środek albo jakiś sposób na wyczyszczenie tego do takiego stopnie żeby usuwanie tej konserwacji nie było aż tak denerwujące? Może jest jakiś środek który to wysuszy i umożliwi zeskrobanie lub coś co rozpuści ten klejący się smar.
Pozdrawiam.
janek1511
Obserwowany

19 Kwi 2020, 18:58

Webebeszyc wszystko że środka, dimer w mocnym stężeniu i myjka ciśnieniowa, to chyba najrozsądniejszy i najszybszy krok. Pewnie ktoś jakimś biteksem "zakonserwował" to było modne w latach 90'
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowy Duster 2018: w 100% zmieniony design nadwozia
    Wszystkie zewnętrzne elementy zostały przeprojektowane i zyskały bardziej wyraziste kształty, które podkreślają siłę charakteru auta. Wnętrze Nowego Dustera oferuje wyższy poziom komfortu bez kompromisów. Zdecydowanie ...
    Sezon na porywiste wiatry
    Od października do marca mamy w Polsce sezon na porywisty wiatr. Zimowe wichury różnią się od tych występujących latem swoją długotrwałością, ponieważ mogą siać zniszczenie nawet ponad dobę. Na co uważać w czasie jazdy ...