Śruba w oponie.... Co robić?

27 Paź 2017, 12:38

Witajcie
W mojej oponie zimowej znajduje się śruba, zerknijcie proszę na fotki. Upona nie uległa zniszczeniu, od wewnętrznej strony jest delikatne wybrzuszenie. Mam coś z tym robić czy zostawić temat? Czytałem trochę, że nie warto tego ruszać. Boję się jednak, że jak najadę tą śrubą na jakiś kamień czy krawężnik to przebiję ją. Dziękuję za rady Śruba w oponie.... Co robić?
Bobik123
Obserwowany

Zdjęcia: 3
Prawo jazdy: 15 09 1923
Auto: opel

27 Paź 2017, 12:50

Lepiej zapobiegać, niż leczyć. Masz zdjętą oponę, to zawieź do wulkanizacji i zapomnij o sprawie.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

27 Paź 2017, 14:36

Za załatanie i wyważenie dasz z 15 zł :D Nie ryzykowałbym przebiciem opony w trasie
bambus727
Początkujący

Prawo jazdy: 06 10 2013
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Polo 86c2f
Silnik: 1.3 2g
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1991

31 Paź 2017, 11:33

bambus727 napisał(a):Nie ryzykowałbym przebiciem opony w trasie
Dokładnie, jak wulkanizator wyjmie śrubę to w miejsce w którym była można zaaplikować specjalny klej do opon który skutecznie zaklei ten ubytek. Myślę, że po wykręceniu śruby nie będzie nic widać od strony bieżnika ale aplikacja takiego kleju za pomocą strzykawki dokładnie w to miejsce załatwi sprawę. Tym bardziej że nie przebiła ona na wylot opony.

Nie można na tym jeździć przecież widać że śruba wystaje i wystarczy lekka nierówność która spowoduje przebicie opony. Dbając o bezpieczeństwo trzeba
yeti65 napisał(a):Lepiej zapobiegać, niż leczyć.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Japońskich producentów hybryd czeka rekordowy rok
    W 2016 roku Toyota sprzedała na świecie 1,4 mln hybryd, zaś w tym roku jest na dobrej drodze do wyniku 1,5 mln egzemplarzy. Łącznie japońscy producenci, przede wszystkim Toyota i Honda, dostarczą w tym roku klientom prawdopodobnie ...