Śruby kolektora wydechowego

25 Mar 2009, 21:46

Witam. Jak odkręcić zardzewiałe śruby w kolektorze wydechowym łączące rurę wydechową z kolektorem. Wlałem WD-40 na nie, jutro poleje płynem hamulcowym. Nie chce ich urwać dlatego pytam czy lepiej na zimnym silniku czy gorącym je odkręcać aby nie urwać :( Dzieki za ewentualną pomoc
BANAN23
Początkujący

Miejscowość: Jabłonna Lacka
  • 25 Mar 2009, 21:54

zagrzać palnikiem i powinny pójść .
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

26 Mar 2009, 18:49

No tak tylko że nie bardzo mam dostęp aby tam podejść jakimkolwiek palnikiem a zresztą to benzyna więc i strach. Spróbuje na bardzo gorącym silniku. dzięki
    BANAN23
    Początkujący

26 Mar 2009, 20:17

Takie rzeczy to odkręca się na zimnym silniku. Chodzi o rozszerzalność cieplną. Inaczej rozszerza się kolektor (żeliwo) inaczej śruba(stal). W miarę możliwości opukaj kolektor w miejscu gdzie wchodzi śruba. Uderz też kilka razy w śrubę od czoła tak aby chociaż trochę ją zruszyć. Chociaż ze śrubami na wydechu jest tak, że albo pójdzie albo nie. Nie mamy za dużo do powiedzenia.
    adamires
    Początkujący

Miejscowość: World

26 Mar 2009, 20:23

Ja ci powiem,że kiedyś też się tego obawialem gdy spojrzałem na te śruby,zaskoczony byłem jak łatwo puściły,nie polewałem niczym,chyba te śruby są z cholernie mocnej stali ,dobrze że je polałeś WD-40 no i tak jak kolega radzi ,dobrze je obstukaj.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

26 Mar 2009, 21:04

No dobrze. Więc polałem je WD-40 wczoraj. Dziś płynem hamulcowym. Jutro dobrze obstukam z każdej strony. A odkręcać na gorącym czy zimnym silniku bo już nie wiem:( Kiedyś wiem że jak w ciągniku śruba nie chciała puścić i klucze się łamały to nagrzali śrube palnikiem acetylenowo-tlenowym do czerwoności i poszła bez problemu. Więc jak to jest z tym żeliwem (kolektor) i stalą(śruba)? Co więcej się rozszerza? Chyba stal?
    BANAN23
    Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co czeka branżę warsztatową w 2023 roku?
      Najnowsze dane wskazują, że w 2022 roku w Polsce zarejestrowano niemal 383 tysiące nowych aut osobowych oraz ponad 700 tysięcy samochodów używanych importowanych z zagranicy. Mniejsza dostępność nowych pojazdów, ...
      Co musisz wiedzieć o wymianie oleju?
      Regularna wymiana oleju silnikowego jest niezbędna, by samochód działał sprawnie i nie doszło do awarii silnika. Kierowcom zdarza się zapomnieć o wymianie oleju albo odkładać ją na później – często skutkuje ...

26 Mar 2009, 21:12

W tym przypadku powinieneś podgrzewać kolektor który jest "nakrętką", a nie śrubę. Jeżeli zaczniesz nagrzewać śrubę to zwiększy swoją objętość przez co jeszcze bardziej zaklinuje się. Odkręcaj na zimnym - to moja rada.
    adamires
    Początkujący

Miejscowość: World

26 Mar 2009, 21:23

Adamires dobrze radzi,ja odkręcam na zimnym.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

26 Mar 2009, 21:31

Kolega PhantomASA1 dobrze pisze - tylko kto będzie miał odwage mocniej pociągnąc kluczem jak nie chce iść ? Strach przed urwaniem paraliżuje ruchy ! Wtedy używam palnika acetylenowo-tlenowego , ustawiam odpowiednio płomień ( ostry z nadmiarem tlenu , kita niewielka , nie ma co spalić przy okazji) i toto czyni cuda . Oczywiście nie odkręcamy śrub , nakrętek jak są czerwone , bo i tak się ukręcą . Jak troche przestygną , prawo -lewo , spokojnie , bez nerwów , czasami trzeba podgrzać ponownie .
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

26 Mar 2009, 21:38

Bonifacy ja nie powiedziałem,że ty żle radzisz ,wiem o tym że istnieją sytuacje gdy śruby podgrzewa się acetylenem lub mrozi,na logikę biorąc ja myślę że pod wpływem temperatury śruba mocniej trzyma gdyż przy drganiach te śruby by się odkręcały, dobrze rozumuję czy żle?
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

26 Mar 2009, 22:21

No więc na gorącym silniku czy zimnym? Sorry że tak ciągle pytam ale naprawde zależy mi na nieuszkodzeniu tych śrub:(
    BANAN23
    Początkujący