Stag 300 czy BRC?

27 Mar 2010, 15:37

Witam!
Mam dwie propozycje u gazownika instalacji:
- stag 300 - 2400 zł
- BRC - 2700

Sam bardzo poleca BRC jako nowocześniejsze, świetne wtryskiwacze i bezproblemowe i bezawaryjne rozwiązanie.
Ja z kolei się zastanawiam czy warto 300 zł dopłacać - czy cokolwiek jako użytkownik zyskam i odczuję? jeśli BRC istotnie dyskwalifikuje staga to jestem w stanie dopłacić ale jeśli to tylko inny producent a stag i tak bedzi etak samo pracował to szkoda 300zl wyrzucać....

Czy ktoś zna sprawdzone warsztaty LPG na śląsku Katowice, siemianowice i okolice?
kriskce
Nowicjusz

Miejscowość: Siemianowice

27 Mar 2010, 16:43

Elektronika STAG 300 PLUS jest lepsza niż BRC . zależy na jakich wtryskiwaczach jest STAG i z jakim reduktorem ( jesli do KIA 60 KM to spoko wystarczy Alaska i MagicJet ) i jeśli to w tej cenie to bierz STAG-a .
wrocek66
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

27 Mar 2010, 20:31

Stag jest z listwą valteca a samochód to KIA Shuma 1.5 88KM. Zobaczę ile muszę dopłacić do magic'ów a z drugiej strony czytałem ze valteki są różnego typu - są lepsze i gorsze...
kriskce
Nowicjusz

Miejscowość: Siemianowice

28 Mar 2010, 18:08

Stag z listwą magicjet i reduktorem alaska to do tego samochodu dobry wybór. Valteców bym tam nie zakładał. BRC nie jest gorsze (lepsze także nie), ale ma lepszą gwarancję. Stag ma ograniczenie w przebiegu na 20 tyś km.
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994

29 Mar 2010, 10:24

ja mam sterownik stag-300 i przejechałem na nim ponad 50 tys km. Jak na razie jest bardzo dobrze, spalanie jest podobne jak na benzynie a przynajmniej nie odczułem wzrostu spalania. Żadnych awarii w tym czasie. Wtryskiwacze to szczerze mówiąc nie wiem jakie mam.
karlone
Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

30 Mar 2010, 10:37

witam, nie mam rozeznania o Brc, jak z gwarancją. ale stag na pewno ma 2 lata, może jakiś warsztat sobie wymyślił takie ograniczenie, ale z racji prawa to chyba i tak nieważne!
poszukaj na stronie AC, jak to wygląda.
nasz warsztat zakłada stagi w cenie 2600 ale nie ma żadnych dopłatat, czy do zbiornika czy wtrysków (obecnie bazujemy na megikach) czy wlewie pod wlewem paliwa.
proponuje wtryski Magic jak i reduktor Magic.

[ Dodano: Wto Mar 30, 2010 12:51 ]
sama z ciekawości zajrzałam na strone AC i wygląda to tak,, gwarancja na 2 lata ale ,,, na wtryski, reduktor (części mechanicze) jest 12 miesięcy lub 20tyś km. (co minie wcześniej)
nie wiem jak inne warsztaty stosują się do tego ale większość ze znanych mi nie sprawdza kilometrów lecz czas - 2 lata. oddając element do reklamacji nikt (w hurtowniach) nie chce książeczki gwarancyjnej, nie sprawdza ile kilometrów było przejechane
no zależy od podejścia do klienta w warsztacie montującym.
Sylwia
Sylwia Sz.P
Nowicjusz

Miejscowość: Tychy
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Supra z 1994 roku sprzedana na aukcji
    Już niedługo nowa generacja Toyoty Supry trafi do salonów. Tymczasem oryginalna Supra 4. generacji z 1994 roku została sprzedana na portalu aukcyjnym Bring A Trailer za kwotę aż 121 000 dolarów, czyli ponad ...

30 Mar 2010, 19:15

Szkoda, że wpierw napisałaś, a potem dopiero sprawdziłaś - ale nieważne. Problem z tym, że książekcza AC mówi jednoznacznie 12 miesięcy lub 20000 km na zespoły mechaniczne. Po pierwsze -jeśli jakaś firma skraca w ten sposób gwarancję wiedząc o tym, że nie jest w tym momencie konkurencyjna w stosunku do innych firm - to oznacza, że nie jest pewna wytrzymałości tych elementów w dłóższej eksploatacji.
Po drugie - jeśli pada wtryskiwacz który ma rok i przejechane 40 tyś km to po rozebraniu jego najczęściej widać mocne zabrudzienie i niektóre hurtownie już nie patrzą takim łaskawym okiem.
Migaz
Zaawansowany

20 Kwi 2010, 17:16

Zdecydowanie Stag 300, elektronika jest dużo lepsza niz BRC. Poza tym w Stagu mozesz dobrać sobie wtryskiwacze jakie chcesz, niema problemu zmienić w programie, natomiast przy Sequencie mozliwe wtryskiwacze to BRC i niedawno wprowadzone Zavoli.
W Stagu 300 Premium gwarancja to 3 lata, bez limitu km.
zywy
Początkujący

Miejscowość: Lubin

21 Kwi 2010, 17:42

zywy - jak coś piszesz to konsekwentnie i do końca. 3 lata gwarancji na cały kit czyli stag, ac, valtec.
Stosując inny zestaw masz gwarancje mechaniczną na 12 miesięcy lub 20 000 km. Handlujesz stagiem czy co?
Migaz
Zaawansowany

21 Kwi 2010, 18:52

3 lata na samą elektronikę, tj. komputer,przełącznik i adapter obd + całe okablowanie.
Sory, że nie napisałem jaśniej.
Nie jestem handlowcem, montuję instalacje gazowe.
zywy
Początkujący

22 Kwi 2010, 20:30

Właśnie o to mi chodziło. Tu jest przewaga BRC bo daje gwarancje 24 miesiące na wszystko.
Migaz
Zaawansowany

22 Kwi 2010, 20:41

Ja mam Landi Renzo w Viki i szczerze to złego słowa nie mogę o niej powiedzieć super na niej chodzi .... W renault Clio mieliśmy BRC to się nie dało na tym jechać :/
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

22 Kwi 2010, 21:27

A jak z głośnością wtryskiwaczy LR ? podobno są głośniejsze niż diesel ?
wrocek66
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

22 Kwi 2010, 22:23

Chyba się kolego nie dowiesz, gdyż Vectra Luke16 to monowtrysk <lol> .

Wracając Migaz do naszego tematu. Rzeczywiście BRC ma przewage jeśli chodzi gwarancję, gdyż STAG to w dalszym ciągu 'składak' . Jednak biorąc pod uwagę elektronikę Staga oraz odpowiednie dobranie elementów mechanicznych, to w tej chwili dla takiej instalacji nie widzę godnego konkurenta. Może PRINS, ale VSI po okresie szybkiego rozwoju także stanęło w miejscu, poza tym, reduktor Prinsa nie nadaje się do jazdy na polskim gazie.
zywy
Początkujący

25 Kwi 2010, 17:50

Co do prinsa to się w 100% zgadzam. Rozwój stanął, jakość już nie ta a jedynie wysoka cena została. Brc to nie jest zła firma, ale niestety często ma wpadki jakościowe, za to daje dobrą gwarancję i łatwo ja uwzględnia nie robiąc problemów. Stag rzeczywiście zrobił dobrą elektronikę, ale do doskonałości i dorównaniu Landirenzo jest jeszcze daleko. Pokrycie map często daleko odbiega od stanu rzeczywistego i ciągle się zdarza, że gubi program. Największym problemem jest to że to składak, a warsztaty często oferują tanie komponenty żeby zachęcić klienta. Ja osobiście nie pamiętam kiedy ostatnio zamontowałem staga z valdkami.
Migaz
Zaawansowany