STAG 300 pomoc w kalibracji mapy.

14 Wrz 2018, 13:02

Cześć, z góry chciałbym prosić o pomoc w korekcji mapy LPG na sterowniku STAG 300. Poczyniłem już pewne kroki, zmniejszyłem ciśnienie na reduktorze (wcześniej miałem błąd o zbyt dużych dyszach i za mały mnożnik a po zmniejszeniu ciśnienia jest lepiej) i zrobiłem mapy benzyny i gazu z korekcją w czasie rzeczywistym.

Mimo wszystko mam troszkę za duże spalanie gazu. Samochód to Mondeo MK2 silnik 2.0 Zetec 130 KM - Black Top. Średnio pali jakoś z 10-11 benzyny więc powinien brać ok. 12-13 gazu. A wychodzi coś koło 15. Więc muszę mieć trochę za bogato... Mapą proszę się tak nie sugerować - ona w STAG się rozjeżdża. Ogólnie podczas kalibracji zgrała się prawie idealnie z PB ale tak teraz podczas jazdy ona się rozchodzi. Musiałbym ją skasować i zrobić przejazd znów po autostradzie.

Chodzi bardziej ew. o pomoc w czasach wtrysku, nie wiem czy one wyglądają dobrze? Dodam (bo na filmiku nie widać gdyż już jest rozgrzany i od razu na LPG) ale podczas postoju czasy PB na LPG i PB na PB są praktycznie takie same (różnice są rzędu 0,4ms).

Starałem się o pomoc na forum LPG ale tam usłyszysz tylko że musisz wymienić całą instalację bo jest słaba i zostaniesz zgnojony więc... Podzespoły to STAG 300, wtryski (skalibrowane na nowo) Rail 1Ohm, reduktor Emmegas P250.

Załączam jeszcze zdjęcie jak to wyglądało po kalibracji mapy w czasie rzeczywistym: STAG 300 pomoc w kalibracji mapy.

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

- Filmik w trakcie mojej jazdy
Ronal123
Początkujący

Zdjęcia: 16
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Mitsubishi Space Star
Silnik: 1.6 98KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

19 Wrz 2018, 19:45

Ciśnienie trochę za niskie ustaw kolo 1.0BAr na tą chwilę masz trochę za ubogą mieszankę dla tego może więcej palić. Najlepiej jak jeszcze ustawisz auto na korekty OBD .
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Skoda Fabia / Citroen C5
Silnik: 1.4 16v / 2.0 16v
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2002

14 Paź 2018, 20:26

Dzięki za odpowiedź :ok:

Niestety w Mondeo II połączenie z OBD nie jest takie proste. Próbowałem ale to jest ponoć przejście z OBD I do OBD II i są problemy.

Podniosłem ciśnienie na reduktorze, wtryskiwacze mocniej klepią - ale wiem że to normalne. Jest ok 1 bar w trakcie jazdy. Mapę benzyny skasowałem przed wjazdem na autostradę, zrobiłem mapę i zablokowałem na zjeździe. W drugą stronę już mapa LPG w tych samych warunkach. Później poprawki mnożnikiem i znów to samo. Nie jest jeszcze dobrze jak widać jeszcze trzeba podnieść. Ale wygląda to względnie okej, nie za duży ten mnożnik?

Zdawało mi się że podkręcając ciśnienie mnożnik zejdzie w dół do ok. 1 a poszedł w górę jak widać. :)

Ronal123
Początkujący

16 Paź 2018, 20:05

Ciśnienie podkręć do jakies 1.2-1.3 bar zastanawiam się tylko nad tym reduktorem były bardzo awaryjne i mało stabilne ciśnieniowo.
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

16 Paź 2018, 20:34

Dzięki, tak też zrobiłem ciśnienie obecnie około 1,30 - Fakt że w butli też nie ma już dużo gazu ale słyszałem żeby ustawiać na w miarę pustej butli. Jak jest pełna to ciśnienie na reduktorze niestety wyższe. W każdym razie mnożnik wyszedł na 1 i też podobnie - Benzyna zebrana i zablokowana na autostradzie i dziś po korektach jazda znów na LPG na autostradzie i tak to wygląda. Jak wróciłem to nieco zmniejszyłem mnożnik tam gdzie jest zbyt bogato na gazie.

Co do reduktora to póki co działa. Nie ma jakichś dużych spadków ciśnienia pod obciążeniem ale pewnie to niska półka. Jednakże problemów jako takich nie mam.
Ronal123
Początkujący

17 Paź 2018, 05:49

Reduktor ma za zadanie utrzymać stabilne ciśnienie dlatego nie ma czegoś takiego jak górna półka albo dolna, po prostu albo działa albo nie. Co do samych ustawień to od 11ms masz trochę za ubogo skoryguj jeszcze to i powinno wszystko śmigać.
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uwaga na duże samochody ciężarowe (TIR’y)
    Duże samochody ciężarowe, potocznie zwane TIR-ami, można bardzo często spotkać na polskich drogach, nawet tych przebiegających przez miasto. W pobliżu tego rodzaju pojazdów, ze względu na ich rozmiary i masę oraz ograniczone ...