Stan techniczny pojazdu w umowie.

31 Sty 2018, 10:00

Cześć! W najbliższym czasie planuję zakupić swoje pierwsze auto, nie chciałbym popełnić błędu, dlatego bardzo istotna jest dla mnie umowa kupna, stąd moje pytania:
1. Czy jako nabywca auta, który chce zredukować koszty ubezpieczenia, w umowie jako kupujący ma być mój tata, a ja jako współwłaściciel?

2. Czy taki przykładowy zapis w umowie: „Kupujący oświadczył, iż zapoznał się z stanem technicznym pojazdu i nie będzie w związku z tym wnosił żadnych roszczeń”, przekreśla moje szanse na ewentualne powołanie się na prawo rękojmi? Oczywiście, jeśli auto miałoby wady, o których nie zostałem poinformowany i które byłyby niezwykle kosztownymi naprawami?

3. Niejako nawiązanie do drugiego pytania, czy warto pisać w umowie o wadach, które są mi znane w czasie zakupu?
Nie przekreśla to ewentualnych czynności prawnych?

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam!
MonteChristo
Nowicjusz

Auto: Nie mam

31 Sty 2018, 11:36

1. Musisz w umowie wpisać współwłaściciela jako ojca
2. Jezeli udowodnisz że auto posiada wady ukryte zawsze masz prawo do rękojmy lub domagania się naprawy tych usterek
3. Zalezy o jakiej wartości rozmawiamy ale warto napisać taką notatkę.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

31 Sty 2018, 12:03

Czyli ja kupującym miałbym być, a tata współwłaścicielem?

Czy to nie powinno być czasem na odwrót, że osoba z większymi zniżkami zostaje kupującym?
MonteChristo
Nowicjusz

31 Sty 2018, 12:25

Nie ma znaczenia kto będzie właścicielem, a kto współwłaścicielem - macie takie samo prawo do dysponowania ruchomością, a do załatwiania formalności i tak jest potrzebne upoważnienie drugiej osoby. Dla ubezpieczalni to też bez różnicy.
azzurro
Aktywny

Auto: Jeansowe kombi

31 Sty 2018, 12:28

1) To raczej bez znaczenia, który jest wpisany pierwszy, przecież formalnie i tak jest 2 właścicieli.
2) Rękojmię możesz wyegzekwować jedynie od zawodowca(komis, salon), ważne jest by na umowie była faktyczna kwota zakupu i faktyczny sprzedający, a nie cena zaniżona, a w umowie jakiś Helmut :lol:
3) Zawsze to jakieś ułatwienie przy reklamacji, "o tych wadach sprzedający mi powiedział, ale reszta miała być cacy" :mrgreen:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

31 Sty 2018, 12:29

Ok, rozumiem.

Mam jeszcze pytanie w kwestii ubezpieczenia, ponieważ sprzedający, który ma przydomowy komis, gwarantuję 30-dniowe ubezpieczenie, moje pytanie brzmi, czy w ciągu tych 30 dni mogę zawrzeć umowę z nowym ubezpieczycielem?
MonteChristo
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Nowe Audi S3 - dane techniczne i wyposażenie
    Silnik nowego Audi S3 Nowo zbudowana jednostka napędowa 2.0 TFSI o mocy 221 kW (300 KM) i momencie obrotowym 380 Nm Przyspieszenie od 0 do 100 km/h w 4,8 sekundy , zużycie benzyny: 6,9 litra na 100 km (z przekładnią S tronic)Sportowy ...

31 Sty 2018, 12:37

Raczej powinieneś, nie ma co odkładać tego na ostatnią chwilę. Ale nowe ubezpieczenie zawierasz na okres po upływie tego miesięcznego. Bo po co tracić niepotrzebnie kasę :?:
A co do przydomowego handlarza, to nie żałować tych paru stówek i porządnie sprawdzić auto.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

31 Sty 2018, 12:40

Umowę możesz zawrzeć od razu, a termin rozpoczęcia ochrony ubezpieczeniowej ustalić od daty zakończenia bieżącego ubezpieczenia.
azzurro
Aktywny

31 Sty 2018, 13:10

Poza wzięciem ze sobą mechanika, co jeszcze proponujesz?
MonteChristo
Nowicjusz

31 Sty 2018, 13:11

Kanał na stacji diagnostycznej to minimum. Oczywiście dokładność sprawdzania zależy od wartości sprawdzanego auta.
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

31 Sty 2018, 13:16

Kanał będzie na pewno.
Znajomy mechanik ma możliwość również podpięcia laptopa do auta.
No i miernik lakieru oczywiście.

Wartość? 12-15 tysięcy.
MonteChristo
Nowicjusz

31 Sty 2018, 13:19

No to powodzenia. Nie zapomnij pochwalić się na forum zakupem. Opisy nieudanych transakcji też mile widziane :ok:
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

31 Sty 2018, 13:24

Co byś mógł poza tym zaproponować?
Fachowe oględziny jakiejś firmy, która się tym zajmuje na co dzień?
MonteChristo
Nowicjusz

31 Sty 2018, 13:40

Nie znam się na tym za bardzo, ostatnio tylko salon, ale im lepiej sprawdzisz, tym mniejsza możliwość wtopy. To już Ty musisz zdecydować ile chcesz wydać na sprawdzenie auta.
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

31 Sty 2018, 13:47

Podstawowe dane - VIN, nr rej, data pierwszej rej. Darmowy raport z historiapojazdu.gov.pl. W przypadku sprowadzanych płatne ze stron typu autodna, automo, autobaza (choć zastrzegam, że zdarzają się tam błędy). Można zapytać o historię serwisową w ASO, niektóre nie robią z tym problemu.
azzurro
Aktywny