Stara Lada 2107 - nikt jej nie odpalał od 10 lat

28 Sie 2015, 08:26

Witam serdecznie
Jako że nie jestem wielkim znawcą sztuki motoryzacji ( odróżniam felgi od kołpaków oraz wiem co to jest silnik 1.6 ) zwracam się do Was z prośbą o poradę.
Na jednym z parkingów stoi stara lada 2107. Wnętrze ma bajecznie piękne, z zewnątrz również prezentuje się bardzo atrakcyjnie. Problem w tym że nikt jej nie odpalał od 10 lat. I tu moje pytanie. Jak zacząc jej odnowe biologiczną do kogo się udać i w jakich cenach ta reanimacja moze się zamykać.
Z góry dziękuje za pomoc
kmilek97
Obserwowany

Auto: nie mam

28 Sie 2015, 08:50

Pierwsze pytanie czy samochód jest twój?

Druga sprawa nie należy odpalać silnika po tak długim czasie bez wcześniejszego przeglądu. Trzeba sprawdzić czy wał obraca się i czy czasem po tak długim czasie nie skorodował od środka. Po takim szczegółowym przeglądzie i wymianie płynów eksploatacyjnych, świec itp. jeżeli wszystko jest ok można próbować odpalać auto.

Nie wiemy jak wygląda ten samochód dokładnie jak byś wrzucił jakieś zdjęcie to łatwiej by było coś doradzić.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

29 Sie 2015, 14:58

Spokojnie samochód należy do mojego dziadka i wspólnie kombinujemy jak się do niego zabrać.
Czyli nadziać ją na holowanie i do pierwszego warsztatu?
Konkretnie silnika czy ogólnie całości?
kmilek97
Obserwowany

Auto: nie mam

12 Lip 2016, 14:22

Moim zdaniem po tylu latach nie powinno się samodzielnie odpalać silnika...Najlepiej podjechać na stację diagnostyczną i zapytać:)
izabelazaczyk
Nowicjusz

Auto: Ford K
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Samochodem elektrycznym 800KM na jednym ładowaniu
    Jeśli uważasz, że pokonanie samochodem elektrycznym trasy z Paryża na południe Francji na jednym ładowaniu jest niemożliwe, to będziesz musiał zmienić zdanie. Dzięki współpracy pomiędzy Nissanem a francuskimi kolejami ...