Stara terenówka typu UAZ

27 Lut 2014, 22:26

Witam!
Ostatnio z tatą rozmawialiśmy na temat samochodów i doszliśmy do wniosku, że fajnie było by w wakacje pojeździć trochę po polnych drogach, jednak nowsze samochody off-roadowe są ponad nasz budżet. Postanowiliśmy więc poszukać starszych terenówek jak np. UAZ
I tutaj chciałbym zadać kilka pytań:

1.Jaka jest alternatywa dla UAZa (oprócz ARO)?

2.Czy za max 6tys. zł warto kupować taki samochód?

3.Znalazłem na otomoto ciekawą ofertę. Co o niej sądzicie? [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (jednak to trochę daleko, bo mieszkam w zachodniopomorskim)

Auto było by oczywiście zarejestrowane na ojca i służyło głównie na wypady w pola itp. Interesowałby mnie samochód w benzynie, lub w dieslu.

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Gapioza
Nowicjusz

Auto: Nie mam

27 Lut 2014, 22:31

Jak byłem młody :D miałem uaz-a, gaz-a69 i jedno co je łączyło to naprawy... zasada jest tak 2dni jeździsz tydzień naprawiasz później kupiłem samuraia za 4k włożyłem 2k i zacząłem się cieszyć jazdą.

UAZ jest dla amatora częstego dłubania :)
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

27 Lut 2014, 22:52

A może Lada Niva?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

27 Lut 2014, 23:21

hmm patrze na tego samurai'a i powiem, że autko nawet fajne.
Ogólnie prosiłbym o podanie aut, które za budżet max 6tys. sprawują się w miarę dobrze.
Gapioza
Nowicjusz

27 Lut 2014, 23:49

Jak wyżej czyli Samuraj,Niva a ode mnie jeszcze Suzuki Vitara
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

28 Lut 2014, 00:32

lub coś mniej spartańskiego:
[link do oferty na Allegro wygasł]
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

28 Lut 2014, 09:54

ja to ma być terenówka to odpuść sobie kie i tego typu suwadłą
jeśli nie masz pojęcia o mechanice, albo nie masz ochoty się tego nauczyć odpuść sobie starą terenówkę, zwłaszcza radziecką
to ARO co podałeś to żaden zabytek, silnik z merca beczki o ogólna kiła, abstrachując od faktu że to ARO nie ma reduktora ;) to nie GAZ69
-jeśli ma być troche historii i autko z duszą to GAZ/UAZ jest dobrą opcją, ale należy od razu zaopatrzyć się w ustrojstwo zwane UAZbuka :mrgreen: http://www.uazbuka.ru/
-jeśli ma być do topienia to samuraj fajny, ale pod warunkiem że lubisz ciasnote w samochodzie :mrgreen: vitara za 6000 to niestety będzie złom, samuraj ma szanse być we względnym stanie technicznym
-Niva, auto fajne ale ma jedną wade, tragicznej jakości części, "produkowane z wysokiej jakości prasowanego kociego gówna" jak twierdzą właściciele :mrgreen:
- w tek kwocie jest jeszcze dwie opcje
Jeep cherokee (xj) 4.0 benzyna+LPG w automacie
mitsu pajero 1 generacji (trzeba szczególną uwagę zwrócić na rame, czy jeszcze jest)

przy każdym z tych pojazdów będzie mase pracy, i albo duża kasa na mechanika albo duży zapał włąsny, części rzeczy nie zrobisz sam, potrzebna będzie pomoc, ale chyba warto... no i na koniec jeśli w tych samochodach liczysz na spalanie poniżej 14 litrów to od razu sobie odpuść
jeśłi liczysz na bezobsługową jazde, odpuść sobie bo się zniechęcisz
mniej awaryjne będą auta zadbane mechniczne (zwykle japończyki) gorzej będzie z radzieckimi (jakość części żenująco słaba)
ale na start UAZ/Jeep/mitsu to fajna opcja :ok:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

28 Lut 2014, 10:44

A ja zaproponuje Daihatsu Feroza,bardzo dobre auto do lasu,proste w budowe,bardzo dzielne w terenie,z czesciami nie ma wiekszych problemow.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

28 Lut 2014, 13:44

Galloper w tej cenie to będzie skarbonka bez dna. Zresztą i tak ten egzemplarz jest nieopłacony, więc cena wyjdzie sporo ponad budżet kolegi. Zastanawiał bym się również nad Jeepem, ale tylko z 4.0 V8. Od tzw. wybuchającego 2.5 TD trzymaj się z daleka.
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2006

28 Lut 2014, 23:23

Dzięki za odpowiedzi. Po rozmowie z tatą zdecydowaliśmy, że chyba najlepiej będzie ogarnąć Samurai'a. Dziękuję wszystkim za pomoc!
Gapioza
Nowicjusz

19 Kwi 2015, 21:58

Mam pytanie w sprawie Gaz69, nie mam na ramie numerów ani w formie cyfr nabitych ani tabliczki znamionowej - użytkownicy z którymi rozmawiałem mówili że kiedyśw fabryce malowano je farbą ... Szukam jakiejkolwiek informacji pisemnej na ten temat z instrukcji obsługi czy po polsku czy rosyjsku, coś co bedzie dokumentem do okazania dla rzeczoznawcy, który na tej podstawie wystawi opinię do wydziału komunikacji skąd dostać mozna urzędowo wystawioną tabliczkę.

A może ktoś z Was zetknał się ztakim problemem lub dysponuje taka opinią, każdy trop mnie satysfakcjonuje.

Pozdro dla wszystkich GazowicZów
Olo1967
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 0-1988
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota
Silnik: Tdi 2200
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2010

19 Kwi 2015, 22:31

GAZ tak samo jak UAZ nie miał na ramie nru nabijanego tylko malowany farbą
jeśli miałbyś nabity to wtedy byłby problem bo musiał byś mieć adnotacje o zmianie nru VIN pojazdu, (czasami nabijano przy remoncie w WZM-otach ale wtedy też jest 2 tabliczka w komorze, a przynajmniej powinna)
podstawą rozpoznania pojazdu jest tabliczka znamionowa umieszczona w komorze silnika, jeśli rzeczoznawca pyta się Ciebie o takie rzeczy to żaden z niego rzeczoznawca :mrgreen: masz jechać do rzeczoznawcy z dowodem rejestracyjnym(jeśli brak to umową kupna sprzedaży lub innym dokumentem potwierdzającym własność pojazdu) i tabliczką znamionową zamontowaną w komorze silnika

BTW jeśli to GAZ69 to już zabytek więc nie ma się co tak bardzo szczypać takimi sprawami :ok: umowa kupna, tabliczka znamionowa (tyle wystarczy do wyrobienia tablic) potem jeden przegląd i żółte tablice jeśli zgodność z oryginałem odpowiednia :ok:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)