Stare opony w Seat Leon 1 - czy wymagają natychmiastowej wymiany?

09 Sty 2018, 01:00

Cześć wszystkim,

w sierpniu kupiłem Leona 1 ze starymi zimówkami. Sprawdziłem wg wzoru z którego są roku i wszystko wskazuje na to, że 2008. Wyglądają na mocno starte, bieżnik już praktycznie styka się z ogranicznikiem. Mimo to ładnie trzymają się drogi i radzą sobie nawet podczas mokrej nawierzchni (to pewnie także zasługa ABS).

Czytałem wiele poradników w necie kiedy wymienić opony. Najwięcej razy pojawiała się informacja, że mniej więcej co 5 lat, ale są też opinie, że jeżeli się w miarę trzymają, a jeździ się głównie po mieście to można pojeździć dopóki guma wyraźnie nie zacznie parcieć. Spory to dla mnie wydatek, dlatego chciałem się poradzić ekspertów. Poniżej zamieszczam trzy zdjęcia opon. Bylibyście na ich podstawie w stanie powiedzieć mi czy jeszcze się do czegoś nadają, czy może jestem głupi, że zwlekam z wymianą przed mrozami?

Stare opony w Seat Leon 1 - czy wymagają natychmiastowej wymiany? Stare opony w Seat Leon 1 - czy wymagają natychmiastowej wymiany? Stare opony w Seat Leon 1 - czy wymagają natychmiastowej wymiany?

Jeśli raczej ta druga opcja, to jakie opony polecacie do rozmiaru 195/65 R15? Tak jak wspomniałem, jeżdżę głównie po mieście, sporadycznie w trasy.

Z góry ogromne dzięki za pomoc! :)
Filip
Nowicjusz

Zdjęcia: 3
Prawo jazdy: 22 10 2010
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Nie mam

09 Sty 2018, 08:36

Mrozy to pryszcz, w mieście najtrudniejszymi warunkami bywa błoto pośniegowe i z tak niskim bieżnikiem jak w tych oponach może to być bardzo niebezpieczne.
Opony w tym rozmiarze są dosyć tanie. Ja teraz uszkodziłem starą oponę i musiałem kupić 2 nowe, wybrałem klebery 3
[link do Oponeo wygasł]
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

09 Sty 2018, 19:27

Dzięki za info!

Wyglądają na porządne i nawet dobra cena.

Jesteś zadowolony? Myślisz, że do mojego auta się sprawdzą?
Leon 1, wersja Hatchback, 1,6 benzyna
Filip
Nowicjusz

09 Sty 2018, 20:44

Filip napisał(a):Jesteś zadowolony? Myślisz, że do mojego auta się sprawdzą?

Tak, jeździ się bardzo fajnie i komfortowo, jesienią na pewno dokupię jeszcze dwie takie same na przód. Do konkretnego auta to tylko rozmiar się dobiera, sprawdzą się na pewno :ok:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

10 Sty 2018, 12:59

Dzięki!

Zamówiłem - w sobotę jadę wymienić ;)
Filip
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik 2UR-GSE - Lexus
    Pozostajemy w świecie V-ósemek. Z silników tego typu bardzo chętnie korzysta również Lexus. Japońska marka powszechnie stosuje takie motory w autach sportowych. Flagową jednostką Lexusa jest obecnie wolnossący ...