Starsze kombi w benzynie do 20 tys.

14 Gru 2014, 23:23

Cześć i czołem !
Ze względu na zwiększone potrzeby w tym aspekcie, w najbliższym czasie planuję zakup auta z większym bagażnikiem. Jako, że poruszam się głównie w ruchu miejskim, na krótkich dystansach (poniżej 15 tys. km) chciałbym aby było to auto w benzynie o pojemności nie większej jak 2.0. Jeżeli chodzi o spalanie to myślę, że jak będzie 9-10/100 (oczywiście im mniej tym lepiej), to nie ma co narzekać. Manual/automat - nie ma większej różnicy, chociaż lubię sobie pomieszać :D To tyle jeżeli chodzi o bardzo podstawowe kwestie.

Przechodząc do sedna sprawy, ponieważ w tym tkwi największy dla mnie dylemat i problem - chciałbym aby to auto było starsze, bliżej 2000 roku. Jako, że nie jestem zwolennikiem opinii im nowsze auto tym lepsze (obecnie jeżdżę MB W124 z 1991 r.), chciałbym aby było ono trochę jak "ze starej szkoły", a co za tym idzie, wolę postawić na lepsze wyposażenie i komfort kosztem rocznika i przebiegu. Poza tym dzisiejsze auta nie mają dla mnie tego czegoś, tego klimatu. Jeżeli chodzi o awaryjność to bardzo często również mają tutaj przewagę auta starsze, choć nie zawsze. Na pewno zależy mi na tym by była to dość bogata w wyposażenie wersja. Głównym wyznacznikiem będzie tutaj ogólny oczywiście stan techniczny. Niestety w moim poczciwym baleronie daje się to we znaki i tym razem to już nie przejdzie ;)

O jakich autach myślałem ? Szczerze mówiąc wiele się przewinęło, ale tak naprawdę przy żadnym moje myśli nie ustały na tyle, aby się zdecydować. Nie chciałbym tutaj pisać na tą chwilę swoich typów ponieważ jestem cholernie ciekaw co sami mi podsuniecie (ogromnie liczę na Waszą pomoc), dlatego napiszę tylko, że nie biorę pod uwagę marki BMW (taki mam gust i już) oraz, że na drugiego balerona (tym razem w kombi) się już nie zdecyduję, ponieważ chcę mieć powiew "świeżości" ;) Z góry ogromne dzięki za pomoc !
ebsremek
Nowicjusz

Auto: MB W124

14 Gru 2014, 23:55

Szkoda, że odrzucasz bmw bo pierwsza moja myśl po przeczytaniu tematu to e39 ;p ale o gustach się nie dyskutuje :mrgreen:
Zerknij na tego typu volvo:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wiem, że pojemność trochę większa niż zakładałeś ale dzięki lpg samochód jest względnie ekonomiczny.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

14 Gru 2014, 23:59

Aby nie być rozczarowanym po MB jeżeli to ma być starsze auto to warto wziąć drugiego meśka albo BMW. No ale skoro te marki odpadają to zwyczajnie chcesz się przesiąść na auto zdecydowanie niższej klasy... I ciężko będzie mówić chociażby o komforcie, który tak sobie cenisz.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

15 Gru 2014, 14:02

Odrzucam BMW bo totalnie nie podobają mi się te samochody. Niestety zdaję sobie sprawę, że będzie to skok w dół jeżeli chodzi o komfort, ale może da się go mocno zmniejszyć ? :)

Volvo V70 też się przewijał w mojej głowie, ale ma sporo niepochlebnych opinii na temat usterkowości oraz cen części. Nie mniej jednak samochód warty uwagi. Pytanie tylko czy przedlift czy po ?
ebsremek
Nowicjusz

15 Gru 2014, 14:14

Proponuję Audi A6 kombi koniecznie w quattro. Silniki tylko z turbiną. Czyli wchodzi w grę 1.8t albo 2.7 bit, 2.3 bit chyba tam nie było.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

15 Gru 2014, 14:20

@up: Dzięki, wygląda to nieźle. Szczerze mówiąc nie brałem wcześniej pod uwagę ;) Jeszcze tak w kwestii uściślenia, to nie powiedziałem, że marka MB nie wchodzi w grę, tylko, że nie chcę kolejnego W124. Myślałem też szczerze mówiąc o W211, ale są ponoć duże problemy z elektroniką, której ten model ma od cholery ;/
ebsremek
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Eliminujmy pijków za kierownicą
    Apeluję do wszystkich - nie pozwalajmy komuś, kto wypił alkohol wsiadać za kierownicę - nawet jak jest to nasz najlepszy znajomy, kóry wypił kilka piw na imprezie i postanowił pojechac do domu. Od tego są taryfy. A jak wiemy, ...

15 Gru 2014, 14:45

Poza tym budżet taki sobie na W211. Do tego problemy z pompą hamulcową o ile kojarzę. Te Audi z tymi silnikami to nie jest tragedia. Jedynie wielowahacz alu dość delikatny, ale to już akceptowalne w tej klasie.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

15 Gru 2014, 14:56

Ja polecam Mitsubishi Galant :wink: [link do oferty na Allegro wygasł] link przykładowy
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004